Hrvatska
StoryEditor

Pusić u Istanbulu na razgovoru o hrvatskim naftnim poljima u Siriji

31. Ožujak 2012.
Piše:
liderhrt

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sutra u Istanbulu sudjeluje na sastanku skupine Prijatelja Sirije. Danas je rekla kako je taj skup važan za Hrvatsku jer Hrvatska u Siriji ima naftna i plinska polja koja u ovome trenutku ne može koristiti zbog sankcija i sukoba.

- To je također jedna tema koju ne možemo prepustiti samo slučaju - rekla je Pusić te dodala kako je drugi sastanak te međunarodne skupine važan i zbog toga što je riječ o širem susjedstvu, o čijoj stabilnosti donekle ovisi stabilnost naše regije, kao i stoga što se u Siriji događa humanitarna katastrofa.

Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pomogle visokom povjereniku za izbjeglice UN-a u zbrinjavanju izbjeglica koje su se sklonile iz Sirije. Što se iznosa tiče, to je bilo na simboličkoj razini, ali što se poruke tiče, za nas je to vrlo značajno, rekla je šefica hrvatske diplomacije. Skupina Prijatelji Sirije prvi je sastanak održala u veljači ove godine u Tunisu, kada je od sirijskog predsjednika Bašara al-Asada zatražen trenutačni prestanak nasilja nad civilima te omogućavanje dostave međunarodne humanitarne pomoći.

Prema ministričinim riječima, na drugom sastanku će se razgovarati o načinu na koji bi se moglo pomoći civilima i pripremiti se za ishod situacije u Siriji. Hrvatska nije bila pozvana na prvi sastanak Prijatelja Sirije, ali je sada uključena u ovu važnu međunarodnu skupinu.

20. travanj 2024 07:09