Hrvatska
StoryEditor

Pusić zadovoljna iskorištavanjem fondova iako je Hrvatska više uplatila nego uzela novca iz EU proračuna

30. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska je uspješna u povlačenju novca iz europskih fondova, izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u utorak, unatoč podacima državne revizije da je Zagreb u europski proračun i kroz posebne uplate uplatio 29,6 milijuna eura više nego što je primio od Bruxellesa.

U intervjuu na RTL Televiziji u povodu druge obljetnice ulaska Hrvastke u EU, Pusić je tvrdila da je Hrvatska uspješna u korištenju europskih fondova i upozorava da "ne bi smjeli biti bahati".

- Nijedan novac nije sitan i ne treba biti bahat, rekla je Pusić u razgovoru za RTL televiziju i negativnu bilancu od 30 miljuna eura objasnila tako da "EU novac ne isplaćuje unaprijed nego ga refundira" kada se završe određene faze projekta.

Prema podacima Državnog ureda za reviziju, od ulaska u EU do 31. prosinca 2014. Hrvatska je u zajednički proračun uplatila gotovo 700 milijuna eura, a primila 722 milijuna eura. No, kada se tome doda da su 52 milijuna eura uplaćena kroz posebne uplate za Europsku investicijsku banku i Istraživački fond za ugljen i čelik, ispada da je 29,6 milijuna eura više uplaćeno, nego što je povučeno.

I oporbeni HDZ ocijenio je u ponedjeljak da vlada ne zna koristiti sredstva iz europskih fondova, da dvije godine članstva u EU-u nije donijelo bolji život građanima i da Hrvatskoj prijeti grčki scenarij.

HDZ-u je uzvratila da će se iz fonda od deset milijardi eura koji su Hrvatskoj na raspolaganju do 2020. među ostalim graditi Pelješki most što HDZ-ovoj vlasti nije uspjelo.

- Iz tih fondova će se graditi Pelješki most o kojem su neki pjevali i nisu imali pojma kako osigurati novac, nego su pljačkali, rekla je Pusić misleći na HDZ-ovu vladu premijera Ive Sanadera osuđenog za korupciju.

Kao jedno od najvećih postignuća Hrvatske u EU-u istaknula je to što je promijenila politiku Bruxellesa prema BiH, javljaju mediji.

- Hrvatska je jedina nova i istočna članica koja je u prvoj godini članstva uspjela promijeniti neku od politika EU-a, a to je politika prema BiH koja je nama vrlo važna", rekla je šefica hrvastke diploamcije.

Komentirajući događaje u Grčkoj i eurozoni, ministrica je rekla da se Hrvatska priprema za ulazak u tu skupinu 19 europskih zemalja, ali da grčki primjer pokazuje "da se ne treba gurati prije nego što ste spremni".

19. travanj 2024 06:22