Hrvatska
StoryEditor

‘Radmanova savjest nije dovoljno razvijena‘

15. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman prekršio je nekoliko odredbi zakona o sprečavanju sukoba interesa, te je u potencijalnom sukobu interesa.

Zaključak je to koji je donijelo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa koje je Radmanu izreklo sankciju od 15.000 kuna, a dužan je i njihovu odluku objaviti u jednoj od dnevnih novina na nacionalnoj razini.

Osim toga, Radmana su pozvali da razriješi svoj potencijalni sukob interesa u roku od 15 dana, inače će povjerenstvo ponovno pokrenuti postupak i izreči mu nove sankcije.

Radman mora u idućih 15 dana svoja upravljačka prava u Nautaru prenijeti na nekog drugog, izaći iz nadzornog odbora Hypo banke, iz odbora Atlantic grupe, te dostaviti imovinsku karticu.Povjerenstvo je, unatoč Radmanovom tumačenju, nedvojbeno utvrdilo da glavni ravnatelj HRT-a jest dužnosnik, te da ne može obnašati dužnost u drugim nadzornim ili upravnim tijelima, te da je dužan podnijeti imovinsku karticu. - Radman ne sagledava društvenu obavezu da osobnim primjerom pošalje poruku o nultoj stopi tolerancije na sukob interesa, savjest o tome mu nije dovoljno razvijena, objasnila je članica povjerenstva Tatjana Vučetić.

Branka Vukačević-Gregić je, pak, istaknula, kako u prilog tome da je Radman itekako dužnosnik koji podliježe zakonu o sukobu interesa, budući da od prihoda HRT-a 1,5 milijardi kuna čak 87 posto čine prihodi građana kroz pristojbe.

Povjerenstvo je utvrdilo danas i kako je aktualni predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mršić 12 mjeseci također kršio zakon o sukobu interesa, međutim, nikakav postupak niti sankciju protiv njega nisu pokrenuli, budući da je u međuvremenu prestala važiti odredba prema kojoj Mršić, kao bivši zastupnik, nije mogao ući u članstvo uprave neke tvrtke.

Osim toga, kao olakotna okolnost uzeta mu je i ta što je on zaista prije imenovanja u Podravku tražio mišljenje povjerenstva, no kako ono nije postojalo, nije mu ga imao tko dati.Povjerenstvo, naime, tumači da Mršić kao bivši zastupnik, najmanje 12 mjeseci nakon što mu je prestala ta dužnost nije mogao ući u nadzorni ili upravni odbor neke tvrtke.

Povjerenstvo također nastavlja postupak protiv direktorice Agencije za osiguranje štednih uloga Marije Hrebac, za koji su također utvrdili kako je dužnosnica, te ne može istovremeno biti u nadzornom odboru Sunčanog Hvara, predsjednica nadzornog odbora Croatia banke, niti imati udjele u vlastitoj tvrci Proficon. Hrebac se u tom očitovanju branila kako ona nije dužnosnica, no povjerenstvo se poziva na objašnjenje Vlade iz koje su dobili popis dužnosnika koje oni imenuju, a na njemu je i direktor agencije za osiguranje štednih uloga.

19. travanj 2024 10:15