Hrvatska
StoryEditor

Ranogajec: Bez obrtnika nema oporavka gospodarstva

01. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

[gallery columns="5" ids="227451,227452,227453,227454,227455,227456,227457"]

Svečanom akademijom i dodjelom nagrada najboljim obrtnicima, te dodjelom majstorskih diploma obilježen je dan Hrvatske obrtničke komore.

Tradicionalnom dodjelom priznanja i nagrada Hrvatska obrtnička komora obilježila je svoj dan u Hypo centru. Priredba koja se održala pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović osim same predsjednice privukla je i nekolicinu ministara, saborskih zastupnika, te ostale relevantne osobe u gospodarskom životu.

U uvodnom obraćanju predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec istaknuo je da se obrtnici nalaze u jakom teškom položaju, te da je u vrijeme krize zatvoreno preko 20 tisuća obrta koji su zapošljavali preko 50 tisuća ljudi.

- Izazovi koje je donijela kriza bili su i prilika za obrtnike. Sad ostaju najbolji i najkvalitetniji. Trebaju im se omogućiti poticajni poslovni uvjeti i dati im podršku kako bi što bolje poslovali. Loše gospodarske i obrazovne politike u posljednjih nekoliko godina donijeli su nam odlazak kvalitetne radne snage i lošu situaciju. U Vladi moraju shvatiti da oporavka gospodarstva nema bez obrtnika – poručio je Ranogajec ministrima koji su to slušali iz prvih redova.

Predsjednica Grabar Kitarović istaknula je povijesnu važnost obrtnika za gospodarstvo i dala im podršku u zahtjevima za što boljom poslovnom klimom.

- Krajnji je čas da se negativni trendovi zaustave i da se krenu stvari pomicati u dobrom smjeru za obrtnike. Na Vladi je da sasluša obrtnike i pokuša im pomoći i olakšati situaciju – istaknula je.

Ministri Gordan Maras i Branko Grčić ipak vide da se događa nešto pozitivno. Resorni ministar poduzetništva i obrta Maras posebno je istaknuo ulogu Vlade u stipendiranju školovanja obrtnika i najavio je proširenje pomoći.

- Vlada će ove godine stipendirati tisuću obrtnika u njihovom školovanju. To je jedna od mjera koju je ova Vlada donijela kako bi zaustavila odljev kvalitetnog kadra iz Hrvatske. Puno toga je napravljeno kako bi se poboljšala poslovna klima, a puno toga će se i napraviti – obećao je Maras.

Poslije dodjele Maras se osvrnuo i na gospodarski program HDZ-a koji je po njemu primjeren za Zimbabve a ne za Hrvatsku.

- Poručujem ljudima iz HDZ-a da ako nisu platili izradu tog gospodarskog programa da ga ni ne plate ili traže novac nazad. Oni su sad izmislili toplu vodu, a mi to radimo zadnje dvije tri godine. Taj program kao da je pisan za Zimbabve, a ne za Hrvatsku – objasnio je Maras.

Treba istaknuti da je na svečanoj akademiji dodijeljeno 1205 majstorskih diploma za obrtnike koji su taj ispit položili u prošloj godini. Također su dodijeljene nagrade najbolji učenici Valentini Lubiani, najboljoj školi a to je Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija iz Zagreba, te najmentoru Juri Rajkoviću. Dodijeljene su i plakete zlatne ruke i to Mladenu Cvitkoviću, Franji Golubu, Štefici Lovričić, Vladi Mikuličić, Svetanu Pejiću i Jasminki Vranješ. A Statu Zlatne ruke dobili su Rudolf Banek, Željko Juranić i Mladen Župančić.

20. travanj 2024 03:04