Hrvatska
StoryEditor

Raskinut predugovor za 93 milijuna eura vrijedan projekt terminala u Gružu

20. Srpanj 2016.

Predugovor o koncesiji za projekt Terminala za kruzere u dubrovačkoj luci Gruž je raskinut, neslužbeno se doznaje u srijedu nakon sjednice Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik.

Prema neslužbenim informacijama, predugovor koji je potpisan u veljači raskinut je jer do 15. srpnja nije usuglašen tekst Ugovora o koncesiji, čime je aktiviran članak aneksa predugovora kojim se pravni odnos koncesionara i davatelja koncesije raskida bez obaveza, ako ugovorne strane prije 15. srpnja 2016. godine ne uspiju dogovoriti konačni i usuglašeni tekst Ugovora o koncesiji.

Ponoćni “deadline” za 93 milijuna eura vrijedan projekt terminala u Gružu

Kako se doznaje, protiv usvajanja prijedloga glavnog ugovora koje je ponudio investitor - Dubrovnik International Cruise Port Investment (DICPI), čiji su osnivači, Global Ports Holding (GPH) i Bouygues Batiment International (BBI) glasovali su predsjednik Upravnog vijeća Žarko Koboević, te članovi Ivan Margaretić, Željan Matić, Nikola Beusan, Božidar Memed te Jelka Musladin. Predstavnica Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Nina Perko na sjednicu nije došla, a dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić bio je suzdržan.

"Gruba povreda natječajne procedure"

Tvrtka Dubrovnik International Cruise Port Investment u ponedjeljak je u priopćenju ustvrdila kako su detalji ugovora o gradnji i korištenju terminala, po njezinoj procjeni projekta vrijednog 94 milijun eura usuglašeni, a navela je i kako će Dubrovnik razvijati kao "sestrinsku luku Veneciji".

U veljači je u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture potpisan predugovor ugovoru o koncesiji za gradnju i korištenje putničkog terminala u Gružu, a krajnji rok za potpisivanje ugovora utvrđen je za listopad 2017. godine.

Projekt Terminala došao je u nedavno u fokus javnosti kada je Hrvatska komora arhitekata zatražila da se pobjednički rad nedavno zaključenog arhitektonskog natječaja za projekt terminala u dubrovačkoj luci Gružu povuče zbog "grube povrede natječajne procedure", jer je bio objavljen i javno dostupan prije raspisivanja natječaja.

Ravnatelj Lučke uprave Antun Asić prošli petak je istaknuo kako u slučaju raskidanja Predugovora, odnosno neusuglašavanje teksta Ugovora "projekt terminala u Gružu prestaje postojati".

19. travanj 2024 04:51