Hrvatska
StoryEditor

Raspisana tjeralica za Miroslavom Kutlom

26. Rujan 2013.
Piše:
liderhrt

Županijski sud u Dubrovniku raspisao je tjeralicu za Miroslavom Kutlom kojega tereti za pretvorbeni kriminal, odnosno zloporabu položaja i ovlasti, jer je druge navodno poticao da dižu kredite u korist njegove tvrtke Diona, za što je jamac bila Dubrovačka banka.

Prema riječima glasnogovornice Županijskog suda Marije Donatović-Dabelić, tjeralica je raspisana 12. rujna nakon što je kazneno izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku Kutli odredilo istražni zatvor.

Tvrtka Diona, kojoj je Kutle bio vlasnik, dovodi se u vezu s većim brojem kredita za koje je jamčila tadašnja Dubrovačka banka, a nakon što je banka propala, dugove je preuzela Državna agencija za sanaciju banaka koja je i otkrila brojne nepravilnosti.

Tjeralica dubrovačkog suda odnosi se na pretvorbeni kriminal koji prema posljednjim izmjenama hrvatskog Ustava ne zastarijeva.

Kutlu se od 2000. teretilo u više sličnih slučajeva, a pravomoćno je 2010. osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zloporaba u slučaju "Gradski podrum". Nakon što je ta presuda postala pravomoćna, doznalo se da je Kutle u susjednoj BiH gdje također ima državljanstvo. Kada je Hrvatska presudu za "Gradski podrum" poslala BiH, njegova obrana zatražila je u rujnu 2011. novo suđenje navodeći da je osuđen u "montiranom postupku".

Na kraju je sud u Sarajevu u travnju ove godine odbio zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izvršenje presude Kutli uz obrazloženje da kaznena djela koja mu se stavljaju na teret nemaju ekvivalent u kaznenom zakonu koji je u vrijeme njihova izvršenja bio na snazi u BiH. No hrvatsko Državno odvjetništvo istog je dana izvijestilo da Hrvatska, kao država presuđenja, "zadržava pravo izvršenja navedene presude".

25. travanj 2024 17:34