Hrvatska
StoryEditor

Rast građevinskih radova nastavljen i u travnju

24. Lipanj 2015.

Građevinski radovi u Hrvatskoj u travnju su, prema kalendarski prilagođenim podacima, bili 0,1 posto veći u odnosu na travanj prošle godine, što je drugi mjesec za redom u kojem se bilježi rast građevinskih radova na godišnjoj razini, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Naime, prošli je mjesec zabilježen prvi rast građevinskih radova na godišnjoj razini u zadnje dvije godine i u ožujku su građevinski radovi zabilježili rast za 1,2 posto u odnosu na ožujak prošle godine.

Prema desezoniranim indeksima, na mjesečnoj razini, u travnju u odnosu na ožujak ove godine građevinski su radovi bili manji za 1,1 posto.

Statistički podaci pokazuju da je na godišnjoj razini na blagi rast građevinskih radova utjecao rast radova na zgradama, u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine rast građevinskih radova na zgradama iznosi 3,2 posto, dok su radovi na ostalim građevinama pali za 1,2 posto.

Rast građevinskih radova na godišnjoj razini pokazuju i izvorni indeksi, prema kojima je u travnju njihov fizički obujam povećan za 0,5 posto.

U travnju je po podacima DZS-a, na novogradnjama odrađeno 51,6 posto radnih sati, dok se na ostale radove odnosi 48,4 posto radnih sati.

Istovremeno je na zgradama realizirano 44,3 posto, a na ostalim građevinama 55,7 posto radnih sati.

23. travanj 2024 15:20