Hrvatska
StoryEditor

Rast prenesenih brojeva za više od 33 posto

01. Ožujak 2013.

Tržište elektroničkih komunikacija u četvrtom tromjesečju prošle godine obilježilo je povećanje ukupnog prometa, velik broj prenesenih brojeva uz istodobni pad prihoda operatora, što ukazuje na pad cijena za krajnje korisnike, kao i nastavak rasta broja širokopojasnih priključaka, izvijestili su danas iz Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

U nepokretnoj telefoniji i u zadnjem lanjskom tromjesečju se nastavio pad prihoda od telefonskih usluga, pri čemu je Hrvatski telekom (HT) zadržao vodeći položaj na tom tržištu.

Istodobno se udjel novih operatora u nepokretnoj telefoniji smanjio i to zbog, kako navode iz HAKOM-a, značajnog pada broja korisnika usluge predodabira operatora (CPS), za oko 7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Zabilježen je i rast prenesenih brojeva za više od 33 posto u odnosu na 2011. kao posljedica migracije korisnika od jednog operatora prema drugom zbog većeg izbora cjenovno povoljnijih usluga.

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnim mrežama i dalje bilježi rast te je na kraju 2012. dosegao 890.273 priključaka, što je za 3,7 posto više nego u četvrtom tromjesečju 2011. U pokretnim komunikacijama zabilježen je pad prihoda i broja korisnika u odnosu na treće tromjesečje prošle godine, dok su u odnosu na 2011. korisnici ostvarili preko 19 posto više odlaznih minuta u prometu.

I tu je HT zadržao vodeći položaj, a i udjeli ostala dva mobilna operatora, Vipneta i Tele2, ostali su nepromijenjeni, iako je zabilježen znatni porast prenesenih brojeva, za čak od 61,5 posto u odnosu na kraj 2011. Podaci HAKOM-a pokazuju i da je krajem prošle godine oko 40 posto krajnjih korisnika koristilo uslugu prijenosa TV programa uz plaćanje naknade nekog od kabelskih, IPTV ili satelitskih operatora.

25. travanj 2024 08:49