Hrvatska
StoryEditor

Rast troškova mogu riješiti samo reforme u zdravstvenom i mirovinskom sustavu

11. Studeni 2013.

Bez gospodarskog oporavka, i to primarno potaknutog kapitalom iz privatnih izvora, nije moguće značajnije smanjiti deficit, poručio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac obraćajući se sudionicima 11. konferencija "Dani hrvatskog osiguranja", koja je danas započela u Rovinju, a okupila je stotinjak stručnjaka i sudionika s područja osiguranja.

Lalovac je naglasio da u 2014. za financiranje troškova korisnika proračuna treba pronaći dodatnih osam milijardi kuna. Takav rast troškova, smatra, mogu riješiti samo dubinske strukturne reforme i to primarno u zdravstvenom i mirovinskom sustavu, najvećim potrošačima proračuna.

"Bez gospodarskog oporavka, i to primarno potaknutog kapitalom iz privatnih izvora, nije moguće značajnije smanjiti deficit", poručio je Lalovac dodavši kako "rezanje plaća nisu strukturne reforme već put u spiralni ponor iz kojeg je još teže dosegnuti oporavak".

"Neke zemlje to je skupo stajalo, Hrvatska ne želi preslikati takve pogreške", zaključio je Lalovac.

Konferencije Dani hrvatskog osiguranja bit će u znaku autoodgovornosti, životnih i zdravstvenih osiguranja, istaknula je predsjednica Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore Snježana Bertoncelj govoreći na otvaranju ovog skupa.

Prvi dio konferencije bit će posvećen europskim novinama u sklopu kojeg će naglasak biti na svemu onome što se događa u Europi, uključujući i promjene koje se odražavaju u Hrvatskoj. Drugi se dio odnosi na proizvode odnosno na osiguranja od autoodgovornosti i liberalizaciju kao i dopunu zakona o obveznim osiguranjima u prometu te novine vezane za nove proizvode životnih osiguranja, navela je Bertoncelj.

Ustvrdivši kako je ova konferencija od iznimnog značaja s obzirom da se u osiguravateljskom biznisu događa nešto što se događa i u drugim djelatnosti u hrvatskoj ekonomiji, odnosno dolazi do koncentracije, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević istaknuo je kako se kriza koja je zahvatila hrvatsko društvo odrazila i na kretanje u osiguranju.

Industrija osiguranja zapravo ne dijeli ništa drukčiju sudbinu nego ukupni ekonomski prostor Hrvatske u posljednjih nekoliko godina, kazao je Vidošević dodajući kako će se vlasnička transformacija najvećeg osiguravatelja Croatia osiguranja, odraziti na daljnje promjene i dinamiziranje tržišta osiguranja.

26. travanj 2024 12:05