Hrvatska
StoryEditor

Rasteretiti gospodarstvo, a poreze usmjeravati prema bogatima

04. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Ministar Slavko Linić komentirao je Zaključnu izjavu misije Međunarodnog monetarnog fonda u kojoj se navodi kako je Hrvatska u vrlo teškom ekonomskom položaju kao i njeno okruženje.

Samim time pada mogućnost većeg izvoza i interes za ulaganjem u Hrvatskoj. U isto vrijeme se ocjenjuje da su očite administrativne zapreke pri ubrzanju gospodarskih investicija te je nužno nastaviti s reformama fleksibilizacije rada i zapošljavanja u Hrvatskoj.- Kad govorimo o državnom proračunu, deficit se značajno smanjuje i drži pod kontrolom. To je rezultat ušteda koje je Vlada predvidjela, ali i većeg prihoda s obzirom na veću fiskalnu disciplinu. I dalje je pak problem što rastu javni dugovi Hrvatske zato što se napokon izračunalo koliko je potrebno platiti gubitke u brodogradnji, zdravstvu i željeznicama koji se dosada nisu rješavali. U bitci za fiskalnu stabilnost koja je u ovoj godini evidentna, nema adekvatne komunikacije sa socijalnim partnerima - poručio je ministar Linić.

Neophodno je dalje raditi na daljnjoj fiskalnoj konsolidaciji, rekao je te dodao kako je će nam pomoći u ocjenama kreditnih agencija to što da Vlada nastavlja s kontroliranjem deficita kao što je planirano kroz smjernice za iduću godinu.- Vlada smatra kako rezanje treba nastaviti, ali kako je i bitka za gospodarski rast neophodna. Bez rasta teško će biti smanjenje rashoda. Za Vladu vrlo je jasna poruka kako će morati razmisliti o daljnjim rezanjima ukoliko se ne ostvari rast.Nastavit ćemo raditi na jačanju fiskalne discipline, a evidentno je da MMF podržava politiku Vlade u onom djelu gdje promjenama porezne politike moramo rasteretiti gospodarstvo kako bi bilo konkurentno, a usmjeravati poreze prema bogatima - zaključio je ministar Linić.

26. travanj 2024 16:01