Hrvatska
StoryEditor

Razilaženje s Jakovčićem počelo je s dolaskom Sanadera

07. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Saborski zastupnik i kandidat za istarskog župana Damir Kajin gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 gdje je kazao kako i dalje živi vrijednosti koje je živio proteklih 23 godine koliko je bio u IDS-u.

Izjavio je kako razilaženje između njega i Jakovčića nije počelo u posljednjih par mjeseci, već odavno, obzirom da je dolaskom Sanadera za premijera Jakovčić krenuo definitvno prema njemu, dok je on Kajin pokušavao držati IDS u opoziciji. 

Odgovarajući na pitanje voditelja zašto je odlučio istaknuti kandidaturu za župana izvan IDS-ovih redova naglasio je kako je to učinio jer ‘da je to kojim slučem učinio jučer bilo bi rano, a da je to učinio sutra bilo bi pak kasno‘. 

-Jednostavno ne želim se prekosutra probuditi i pogledati se u ogledalo sa spoznajom da nisam učinio ništa jer nisam od onih koji će, poput Ivana Jakovčića, pustiti bradu i rušiti vladu - kazao je Kajin ponovivši kako je Istra zrela za promjene te kako vlast treba vratiti narodu.

Po njegovim riječima građanima želi ponuditi politiku jednakih šansi i želi zaustaviti autokraciju u Istri imajući u vidu, kako je rekao ‘da Istrom upravlja Ivan Jakovčić i njegovi gradonačelnici koji trenutno kontroliraju više od dvije milijarde kuna javnog novca‘. Ustvrdivši kako je pitanje da li bi Zoran Milanović uopće koalirao s IDS-om da nije bilo njega, Kajin je ustvrdio kako je potpora SDP-a njegovoj kandidaturi za župana dobrodošla jer je očito da je i ta stranka, kako je rekao, svjesna činjenice kako ne može više poduprijeti upravu koja je sama sebi svrha i koja nije prvenstveno na usluzi svim građanima.

- Zašto bi odbio potporu SDP-a ili Bruna Langera ? Danas je glas za IDS zapravo glas za Jakovčića, a glas za ovu sveistarsku koaliciju je glas za jedan preokret i prosperitet koji će se dogoditi u Istri. IDS Ivana Jakovčića sigurno nije Istra, nitko njega ne ruši iz Zagreba - poručio je dodavši kako je došao kraj separatističkim ratovima s Vladom za koju su građani Istre glasali. Ustvrdivši kako je pred Istrom veliki investicijski ciklus Kajin je kazao kako će s ovom Vladom Istra riješiti sve ono što Jakovčić nije mogao s HDZ-ovim premijerima, od investicija u vodoopskrbi i cestogradnji do izgradnje nove pulske Opće bolnice i nastavka gradnje istarskog ipsilona.

Odgovarajući na pitanje voditelja o tome zašto je prihvatio povlaštenu saborsku mirovinu Kajin je kratko odgovorio kako bi to ‘i sutra napravio‘. Govoreći o TE Plomin 3 istaknuo je kako će se i dalje boriti za plin kao energenta premda je, smatra on ‘teško očekivati da će se proces vratiti na početak‘ te kako je sada nemoguće promijeniti odluku Vlade. Za projekt Brijuni rivijera istaknuo je kako se radi o megalomanskom projektu od kojegkako stvari stoje neće iti ništa. -- Dvanaest godina pričamo i trošimo novac za ovaj projekt. Očito treba promijeniti filozofiju pristupa pa će se onda u dogledno vrijeme možda i nešto dogoditi. Ipak, mislim da veliki sustavi ne smiju imati prednost pred malima - naglasio je Kajin.

Na pitanje što će raditi ako ne postane župan poručio je kako će pošteno odraditi saborski mandat do kraja ali kako nema namjeru vratiti mandat IDS-u jer se, kako je rekao "uvijek skrivao iza njega". "Bilo bi pošteno da se dio te naknade ustupi onima koji su mandat osvojili. Ako smo išli u koaliciju sa SDP-om, HNS-om i HSU-om onda toj koaliciji treba vratiti mandat", zaključio je Kajin. Izrazio je uvjerenost kako će pobijediti već u prvome krugu na lokalnim izborima, poručivši kako još uvijek s nikim nije razgovarao o podjeli fotelja pa tako ni s Ivanom Herakom kojeg, smatra on, "treba vratiti u politički život jer poznaje problematiku".

28. travanj 2024 16:34