Hrvatska
StoryEditor

Razlike u definiciji povećale anketnu stopu nezaposlenosti

30. Lipanj 2014.

U prvom tromjesečju ove godine anketna stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj porasla je na 18,8 posto, u odnosu na 17,5 posto iz posljednjeg kvartala prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

- Rast anketne stope nezaposlenosti prati kretanja registriranih nezaposlenih osoba na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Naime, broj registriranih nezaposlenih osoba rastao je u siječnju i veljači, a zaustavljen je tek u ožujku - navode analitičari Raiffeisen banke u osvrtu na ove podatke koje DZS provodi na temelju metodologije Međunarodne organizacije rada (ILO).

Iz RBA ističu da je u protekle dvije godine vidljivo značajno smanjenje razlike između registrirane i anketne stope nezaposlenosti - s razina od oko 5 do 6 postotnih bodova prije krize razlika se smanjila na otprilike 3 postotna boda. U ožujku je, primjerice, registrirana stopa nezaposlenosti iznosila 22,3 posto.

 Tome je zasigurno pridonijelo uvođenje reda u poslovanje poduzeća i smanjenje sive ekonomije - ocjenjuju analitičari RBA, uz pojašnjenje da razlike između registrirane i anketne stope nezaposlenosti postoje zbog različitih metodoloških karakteristika, prvenstveno zbog razlike u definiciji nezaposlene osobe.

Naime, dok se u podacima registrirane stope nezaposlenosti uzimaju nezaposleni koji ispunjavaju kriterije za prijavu kod HZZ-a, u anketi o radnoj snazi nezaposlene osobe su one koje u tjednu anketiranja nisu obavljale posao za koji su bile plaćene u novcu ili u naturi, kao i osobe koje su aktivno tražile posao u razdoblju od četiri tjedna prije anketiranja, eventualni ponuđeni posao mogle bi početi obavljati u sljedeća dva tjedna ili su pronašle posao na kojem će uskoro početi raditi.

Analitičari RBA ukazuju i na blago pozitivnije trendove u kretanju stope aktivnosti i stope zaposlenosti.

- Prema anketi o radnoj snazi, stopa aktivnosti, koja pokazuje udio aktivnog stanovništva u radno sposobnom stanovništvu, iznosi 52,2 posto, dok je u posljednjem lanjskom tromjesečju bila 43,7 posto - navode analitičari RBA.

Ističu i to da je stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu, porasla na 42,4 posto, dok je u posljednjem tromjesečju prošle godine iznosila 36,1 posto.

Ukupno radno sposobno stanovništvo starije od 15 godina iznosi, prema podacima DZS-a, 3,595 milijuna osoba, od čega je 1,87 milijuna aktivnih - zaposlenih i nezaposlenih - a 1,71 milijun neaktivnih.

13. travanj 2024 15:12