Hrvatska
StoryEditor

‘Razmišljamo o kupnji nove lokacije za POS-ove stanove u Zagrebu‘

13. Kolovoz 2013.

U Splitu je pokrenut program izgradnje 206 društveno poticanih stanova (POS) u naselju Kila 3, a ukupna vrijednost projekta je 156 milijuna kuna.

Ovaj su projekat zajednički pokrenuli Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, državna Agencija za pravno posredovanje i promet nekretninama (APN) i Grad Split, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u splitskoj Gradskoj upravi.

-U cjelokupnoj investiciji od 156 milijuna kuna Grad Split će uložiti 26 miljuna kuna, a država, odnosno APN će uložiti 46 milijuna kuna. To su inicijalna sredstva za pokretanje projekta, a radi se o povratnim sredstvima koja će Grad Split i država dobiti kada ljudi otplate svoje stanove- rekao je zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir.

Najveća predvidiva cijena četvornog metra ovih 206 stanova je 1.100 eura uz jedinstvenu kreditnu liniju s prosječnom kamatnom stopom od 3,9 posto kroz koju se na poticajima države ostvaruje ušteda za kupca u iznosu od 20 do 30 tisuća eura, ovisno o veličina stana, napominju iz resornog ministarstva.

Uhlir je podsjetio kako se projekt POS-ove stanogradnje u Splitu ponovno pokreće nakon šest godina stanke, pošto je zadnji takav projekt završen 2007. godine kada su na lokaciji Brodarice izgrađena 384 POS-ova stana.

Uhlir je naveo kako se u Zagrebu na nedavno završen javni poziv zainteresiranima za kupnju 330 POS-ovih stanova prijavilo čak 1.500 zainteresiranih kupaca.

Razmišljamo o kupnji i nove lokacije za POS-ove stanove u Zagrebu koje bi gradili po završetku 330 stanova iz sadašnjeg projekta POS-a, kazao je Uhlir.

Najavio je kako će se na jesen pokrenuti i model društvenog najma stanova kojeg, kako je rekao, zajedno priprema nekoliko ministarstva.

Osim toga, naveo je, ponovno je pokrenut i projekt POS PLUS koji omogućava građanima kupnju stanova na tržištu, bez čekanja gradnje novih stanova. Pri tomu je istaknuo kako u Hrvatskoj na tržištu postoji 20.000 neprodanih stanova.

Uhlir je također naveo kako je do sada u Hrvatskoj kroz projekte POS-a sagrađeno 5.200 stanova kojima je ukupna vrijednos 2,5 milijarde kuna, a država je u tomu sudjelovala sa 640 miljuna kuna inicijalnih sredstava.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je kako je Grad Split sa ovih 206 stanova obnovio POS-ov program kojega je u travnju ove godine sa APN-om potpisao tadašnji gradonačelnik Željko Kerum.

Do kraja kolovoza izdat ćemo lokacijsku dozvolu za gradnju ovih stanova kako bi se ubrzala procedura, istaknuo je Baldasar.

Direktor APN-a Slavko Čukelja izvijestio je kako do 30. rujna ove godine ostaje otvoren javni poziv zainteresiranim građanima za kupnju POS-ovih stanova, koji je objavljen u dnevnim glasilima.

20. travanj 2024 01:54