Hrvatska
StoryEditor

Razvojni planovi Plinacroa mogli bi iznositi čak 1,2 milijardi eura

22. Srpanj 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

U narednim godinama Plinacro planira nove velike razvojne planove čija bi ukupna vrijednost mogla iznositi čak 1,2 milijardi eura, a njegova tvrtka kćer Podzemno skladište plina (PSP) trenutno pak provodi projekte vrijedne više od 300 milijuna kuna.

Zovko se osvrnuo na Plinacrove naznačajnije projekte: Jadranko-jonski plinovod (IAP) vrijedan 600 milijuna eura (330 milijuna eura ulaganja odnosi se samo na Hrvatsku), LNG terminal na Krku kojem se nadaju 2019. ili najkasnije 2020., interkonekcija sa Slovenijom na pravcu Lučko-Zabok-Rogatec (vrijednost projekta iznosi više od 60 milijuna eura) te izgradnja novih kompresorskih stanica.

I Zovko i Vrdoljak očekuju da će EK prepoznati projekte i omogućiti dio sredstava za njihovu realizaciju. Naime, kako su istakli, svi su razvojni projekti prijavljeni još u srpnju 2012. na PCI listu, odnosno listu projekata od zajedničkog interesa Europske komisije, a IAP je i na Listi projekata od interesa Energetske zajednice. Cilj je, pojasnili su, kroz fondove osigurati bespovratna sredstva, čime bi povećali iskoristivnost postojećeg sustava te osigurali nižu cijenu usluge transportnog plina.

Ministar Vrdoljak u posjeti Plinacrou

Što se PSP-a tiče, Malec je također izdvojio najznačajnije projekte koji su trenutno u tijeku i čija se realizacija očekuje ove i sljedeće godine. Tu je projekt izgradnje sustava zbrinjavanja slojnih voda vrijedan više od 16 milijuna kuna, kojim će se slojne vode nakon listopada 2014. zbrinajvati u bušotinama PSP-a. Nadalje, u tijeku je i projekt izgradnje dviju novih bušotina vrijedan 85 milijuna kuna, čiji je završetak predviđen za 2015. Projekt modernizacije motokompresarnice vrijedan 170 milijuna kuna također je jedan od značajnijih, a počeli su i radovi na ekploatacijskom polju Grubišno polje kao preduvjet izgradnje novog vršnog skaldišta plina. Za taj je projekt u tijeku analiza ponuda pristiglih nakon provedenog međunarodnog natječaja, a 21 milijuna kuna vrijedna I. faza realizirala bi se već ove godine.

Cilj je, naglasio je Malec, dobiti konkurentan proizvod, dodatne kapacitete i veći sigurnost opskrbe te smanjiti emisije štetnih plinova i operativne troškove.

03. svibanj 2024 12:36