Hrvatska
StoryEditor

RBA prognozira gospodarsku stagnaciju bez naznaka oporavka

21. Siječanj 2015.

Ekonomski pokazatelji za treće lanjsko tromjesečje potvrđuju pad hrvatskog gospodarstva 12. uzastopno tromjesečje, dok prvi pokazatelji za četvrto tromjesečje upućuju na stagnaciju pri iznimno niskim razinama i bez zamjetnijih naznaka održivog oporavka, ocjenjuje se u najnovijem broju RBanaliza Raiffeisen banke (RBA).

Izgubivši više od 12 posto realne vrijednosti, hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) vratio se na razinu iz 2005. godine, a ni nakon šest godina krize nisu stvoreni preduvjeti za održiv rast i oporavak, kažu analitičari RBA-a. Tako procjenjuju da će u ovoj godini BDP stagnirati, dok bi u 2016. mogao porasti po stopi od 1 posto.

Unatoč poreznom rasterećenju dohotka, u RBA ne očekuju značajniji poticaj povećanoj potrošnji, upozoravajući kako je izvjesno da će, radi nadoknade gubitka dijela prihoda, dio općina i gradova podići prirez. Osim toga, kažu, u uvjetima neizvjesnosti i sumornih očekivanja, prosječan racionalan potrošač zasigurno će odgoditi potrošnju, a višak raspoloživih sredstava usmjeriti u štednju i/ili podmirivanje dospjelih dugova, dodaju RBA-ovi analitičari.

Pritom procjenjuju da bi u ovoj godini promet u trgovini na malo mogao rasti po stopi od 1,2 posto, a u idućoj za 2,1 posto.

Po njima, nema ni naznaka oporavka investicijske aktivnosti, a nije jasno ni kako će država u uvjetima stagnacije nadoknaditi dio izgubljenih prihoda proizašlih iz izmjena poreznoga sustava.

Izvoz roba i usluga jedina je svjetla točka, ističe se u analizi, ali on je nedovoljno snažan da preokrene negativne trendove.

U RBA-u ne očekuju bitnije promjene u gospodarstvu u prvoj polovini 2015. godine. Smatraju da će fokus ekonomske politike, kao i u cijeloj 2015. godini, biti na fiskalnoj politici i objavi konačnih podataka o državnom proračunu i javnom dugu u skladu s metodologijom Eurostata, koja bi mogla jasno upozoriti na neodrživo stanje javnih financija.

Analitičari RBA procjenjuju da bi deficit konsolidirane opće države u ovoj godini mogao dosegnuti 5,1 posto BDP-a, iduće 4,4 posto, a u 2017. se spustiti na 3,3 posto. S druge, pak, strane, javni dug bi ove godine mogao dosegnuti 87,5 posto BDP-a, iduće porasti na 90,6 posto, a u 2017. na 91,8 posto.

Kako je HNB najavio podržavanje kunske likvidnosti i stabilnosti domaćega financijskog sustava, ni u tom segmentu u RBA-u ne očekuju iznenađenja.

Kada je riječ o zaduživanju države, smatraju da će pozitivan utjecaj imati visoka likvidnost inozemnih financijskih tržišta. Ipak, podsjećaju da su posljednje tromjesečje 2014. godine i rast premije rizika ukazali na relativno veću osjetljivost hrvatske premije rizika na globalna i regionalna kretanja.

"Zasad nam situaciju uvelike olakšava politika ECB-a i namjera proširenja monetarnih olakšica na državne vrijednosnice. Time, u uvjetima niskih prinosa i visoke likvidnosti, hrvatski dug postaje atraktivniji, a financiranje jednostavnije, barem zasad", ocjenjuju u RBA. Međutim, upozoravaju da nastavak zaduživanja uz istodobni izostanak oporavka pogoršava odnos duga i BDP-a.

27. travanj 2024 03:27