Hrvatska
StoryEditor

RBA: Rast gospodarstva nastavlja se zahvaljujući rastu osobne potrošnje i investicija

04. Studeni 2016.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) očekuju da će se rast hrvatskog gospodarstva, predvođen osobnom potrošnjom i investicijama, nastaviti i u trećem tromjesečju, pa je, poručuju, njihova procjena rasta u cijeloj godini za 2,3 posto "izložena pozitivnim rizicima". U analizi pod nazivom „Vrijeme je za reforme“, objavljenoj u petak, analitičari RBA navode kako prvi pokazatelji za treće tromjesečje potvrđuju procjene da će se rast gospodarstva nastaviti i tijekom tog kvartala, zahvaljujući rastu osobne potrošnje i investicija.

- Osobna potrošnja podršku će i dalje pronalaziti u izostanku inflatornih pritisaka, nešto povoljnijim kretanjima s tržišta rada, ali i snažnom rastu turističkih pokazatelja, ističe se u analizi.

Dodaje se i kako investicijska aktivnost, čija se dinamika rasta ubrzala u drugom tromjesečju, zamašnjak dobiva i u javnom i u privatnom sektoru, a ohrabruju podaci o većem korištenju sredstava iz EU fondova. U uvjetima dobrog punjenja proračuna, unatoč političkoj neizvjesnosti, izgledno je da se nastavio i rast investicija, navodi se u analizi.

- U takvim uvjetima, projicirani realan rast gospodarstva za 2016. godinu od 2,3 posto izložen je pozitivnim rizicima, pa čak i u slučaju usporavanja rasta u posljednjem tromjesečju, ističu analitičari RBA.

Dodaju i da se tijekom prvih šest mjeseci nastavilo smanjenje vanjske ranjivosti zemlje, što se odražava kroz pad bruto inozemnog duga i višak na tekućem računu bilance plaćanja.

- Ipak, razina neto inozemne investicijske pozicije Hrvatske od 78 posto BDP-a - granična prihvatljiva vrijednost iznosi 35 posto BDP-a - jasno upućuje na daljnju potrebu za smanjivanjem makroekonomskih neravnoteža, a jedan od načina jest povećanje konkurentnosti i izvoza, ističu analitičari RBA.

Dodaju kako u uvjetima oporavka gospodarstva priljevi u državni proračun rastu. Uz obuzdanu državnu potrošnju, manjak proračuna pao je ispod 3 posto BDP-a, uz očekivanja da će se i idućih godina zadržati na tim razinama.

- Naime, fokus Vlade je na daljnjoj fiskalnoj konsolidaciji, uz porezno rasterećenje i stvaranje poticajnog poslovnog okruženja. Time su, pod pretpostavkom nepromijenjenih vanjskih uvjeta, projekcije rasta do 2018. godine izložene pozitivnim rizicima, navodi se u analizi.

Upozoravaju, međutim, da je srednjoročna do dugoročna održivost rasta uvelike uvjetovana provedbom reformi javnih sustava (zdravstvo, obrazovanje, socijalni, mirovinski sustav), snažnijom vladavinom prava te povećanjem učinkovitosti državne administracije.

- U suprotnom, promjena vanjskog okruženja kroz, primjerice, povećanje troškova financiranja, usporavanje rasta najvažnijih trgovinskih partnera ili u ekstremnom slučaju nagli i nepredviđeni pad u turizmu ugrozio bi oporavak Hrvatske, ali i održivost javnih financija, upozoravaju analitičari RBA.

24. travanj 2024 06:20