Hrvatska
StoryEditor

Referendum protiv ugljena na Labinštini mogao bi usporiti projekt

28. Ožujak 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Istarska županija je protiv gradnje novog bloka Termoelektrane (TE) Plomin C na ugljen na području Labinštine, stoga građani Labinštine u nedjelju 29. ožujka izlaze na referendum na kojem će se izjašnjavati o tome žele ili ne žele Termoelektranu Plomin C na ugljen.

Inače, Istarska županija dužna je u svoj Prostorni plan unijeti TE Plomin C jer je on u Prostornom planu Hrvatske kao dokumentu višeg reda. Upravni sud u Rijeci odbacio je tužbu Istarske županije protiv Ministarstva prostornog uređenja u vezi s izdavanjem lokacijske dozvole za Plomin C, a prethodno je isti sud odbacio i tužbu Istarske županije protiv Ministarstva okoliša zbog izdavanja rješenja o prihvatljivosti zahvata TE Plomin C na okoliš. Sada idu na referendum.

Iako on ima savjetodavni karakter, što znači da nema obvezujuću snagu, Vjeran Piršić iz Udruge Eko Kvarner kaže da indirektno može utjecati na realizaciju projekta jer im, ako se pokaže da je većina protiv gradnje TE Plomina C na ugljen, a rezultat se neće poštovati, to onda daje mnogo materijala za korištenje europskim alatima kojim mogu utjecati na realizaciju projekta.

Podsjetimo, u procesu odabira strateškog partnera za gradnju i upravljanje projektom od strateškog hrvatskog interesa HEP je, na čelu s Pericom Jukićem, zaprimio tri ponude. Marubeni je bio prvorangirani, drugorangirana na listi bila je ponuda konzorcija tvrtki Abeinsa i Daewoo, a trećerangirani ponuditelj bio je Edison. Marubeni je potkraj rujna prošle godine izabran  za preferentnog ponuditelja na temelju, kako se tada navelo, vrlo konkurentne ponude, prema cijeni gradnje i troškovima financiranja projekta, a početkom ožujka ove godine s njim je potpisan i sporazum o ekskluzivnosti.

Sporazumom o ekskluzivnosti pregovaranja u odnosu na ostale ponuditelje otvorila se mogućnost da se ispune pretpostavke za finaliziranje transakcijskih dokumenata te da se optimiranjem tehničkih i komercijalnih uvjeta ostvare još povoljniji uvjeti za realizaciju projekta. Time je zaključena prva faza pregovaračkog postupka u postupku odabira strateškog partnera za gradnju i upravljanje blokom C termoelektrane Plomin. Trenutačno su u daljnjim pregovorima s Marubenijem, kažu u HEP-u, a potpisivanje ugovora očekuje se sredinom godine.

23. travanj 2024 17:42