Hrvatska
StoryEditor

Reforma mreže sudova mogla imati negativne posljedice na pravnu sigurnost

18. Veljača 2014.
Piše:
liderhrt

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) objavila je svoje primjedbe o predloženoj reorganizaciji mreže sudova u kojoj ističu niz problema, od povrede ustavnog jamstva nepremjestivosti sudaca protiv njihove volje do činjenice što reformom ponovno nije predviđeno uvođenje Visokog kaznenog suda.

Udruga je, kako je priopćeno, u svojim ograncima provela raspravu o predloženoj reorganizaciji te primjedbe i prijedloge poslala ministru pravosuđa, predsjedniku Vrhovnog suda, predsjedniku Državnog sudbenog vijeća i Odboru za pravosuđe Hrvatskog sabora.

Prema pristiglim primjedbama sudaca glavne primjedbe odnose se na praktičnu povredu ustavnog jamstva nepremjestivosti sudaca protiv njihove volje, ali i nedostatak proračunskih sredstva za podmirenje uvećanih troškova uvođenja reorganizacije.

Suci sumnjaju da bi reforma mogla imati negativne posljedice na pravnu sigurnost i stabilnost sudske prakse, ali i na rad javnih bilježnika kao povjerenika suda.

Prigovorili su i plošnom određivanju sudova prvog stupnja koji preostaju bez uvažavanja specifičnosti koje neka područja nameću, ali i činjenici što ponovno nije predviđeno uvođenje Visokog kaznenog suda. Također, strahuju i kako će se postojeći predsjednici sudova nositi s novim izazovima rukovođenja sudova u novim uvjetima.

19. travanj 2024 11:09