Aktualno Hrvatska Preporučeno

REGEA: Hrvatska može povući milijardu eura iz fondova EU za energetsku obnovu zgrada

Julije Domac, Foto: Dražen Lapić/Lider

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) predstavila je nacionalni program ‘Izgradimo Hrvatsku’ sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija jučer u Virovitici. Hrvatski župani uputit će prijedlog Vladi Republike Hrvatske za pokretanje nacionalnog programa financiranja izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije zgrada i infrastrukture, zaključak je nakon prezentacije kojom je Julije Domac, ravnatelj REGEA-a, ukazao na nedostatke dosadašnje prakse, ali i potencijalne koristi koje bi se mogle dogoditi okrenemo li se novom načinu razmišljanja.

Ubrzavanje investicija u zgradarstvu i infrastrukturi

– U svrhu ubrzavanja investicija u zgradarstvu i infrastrukturi predložili smo pokretanje Nacionalnog programa ‘Izgradimo Hrvatsku’. Program se temelji na vlastitom znanju, ali i  najboljem iskustvu europskih država. Obilježje ovog modela nabave jest obveza privatne strane da projektira, financira i izvrši sve radove, održava i upravlja imovinom te jamči za ugovorene standarde tijekom ugovorenog razdoblja i to s nižim ukupnim životnim troškovima za javnog partnera. Na ovaj način želimo omogućiti pokretanje velikih projekata u Hrvatskoj – rekao je Domac.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk i predsjednik Hrvatske zajednice županija istaknuo je na sjednici da hrvatske županije žele ponuditi novi model baziran na konkretnim iskustvima i problemima koje svakodnevno rješavaju na području izgradnje i opremanja škola, održavanja zdravstvenih objekata i izgradnje infrastrukture.

– Naš je zadatak pružiti što bolji servis našim građanima, ali i potaknuti veće korištenje EU fondova – rekao je Pauk.

Poboljšanje i ujednačavanje standarda javnih usluga

Programi namijenjeni sektoru zgradarstva i infrastrukture poznata su praksa širom Europske unije – od Poljske do Grčke. Karlovačka, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija izradile su tijekom 2018. godine Dugoročne programe izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije zgrada kojima se provela analiza ukupnih kapitalnih i operativnih potreba javnih građevina do 2050. godine. Provedenim analizama ukazana je potreba planiranja financijskih sredstva u iznosu od čak 5 milijardi kuna (kapitalne investicije i održavanje za 500 zgrada na području tri županije).

Očekivani rezultati provedbe Programa ‘Izgradimo Hrvatsku!’ kojeg je predstavio Domić bili bi poboljšanje i ujednačavanje standarda javnih usluga u Hrvatskoj. Vladi će se predložiti da za program ‘Izgradimo Hrvatsku!’ planira povlačenje milijarde eura iz EU u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija (2021-2027.).

Komentari