Hrvatska
StoryEditor

Regionalna inicijativa za zaštitu klijenata banaka

15. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Organizacije Udruženje Franak iz BiH, Udruženje Efektiva iz Republike Srbije, te Udruga Franak iz Hrvatske sastale su se danas u Zagrebu, u Kući ljudskih prava, kako bi pokrenule regionalnu inicijativu za zaštitu klijenata banaka i s tim ciljem potpisale su sporazum o suradnji.

Udruge su se dogovorile da će zajedno raditi na ispunjenju ciljeva za zaštitu prava građana korisnika bankovnih usluga, a posebice korisnika kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku i ostalim valutama, za koje centralne banke nemaju mehanizme kontrole. Udruge očekuju stvaranje pravednog i održivog odnosa klijent-banka-država.

Udruge pozivaju institucije EU-a, nacionalne vlade, kao i bankarski sektor, da uključe sve organizacije civilnog društva koje su aktivne u zaštiti potrošača i ljudskih prava u rješavanje problema građana koji imaju kredite s valutnim klauzulama, da razviju dugoročnu strategiju za održivi bankarski sustav u zemljama zapadnog Balkana, da primijene u praksi načelo partnerstva i donošenja kvalitetnijih zakonskih rješenja kojima bi se građani/klijenti zaštitili kod kupovine proizvoda bankarskog sektora. Udruge također pozivaju nacionalne vlade da se usredotoče na stvaranje poticajnog okruženja za održivost financijskog i bankarskog sustava.

- Nacionalne vlade bi trebale donijeti cijeli niz zakonskih i podzakonskih akata kojima bi se stvorilo prijateljsko okruženje za funkcioniranje bankarskog sustava. Svjesni činjenice da je bez zdravog bankarskog sustava i sistema kreditiranja ekonomski rast nemoguć, posebna se pažnja skreće na činjenicu da upravo nepravedno poslovanje banaka u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj direktno onemogućava ekonomski rast i spomenute zemlje gura u recesiju s nesagledivim posljedicama - rekao je Dejan Gavrilović, predsjednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva iz Srbije. 

Udruge naglašavaju da su voljne raditi s institucijama EU-a, nacionalnim vladama, kao i bankarskim sektorom, na trenutnom rješavanju problema s kojima se suočavaju građani korisnici kredita s valutnom klauzulom, te na uspostavljanju strukturiranih i transparentnih mehanizama kupovine/prodaje financijskih usluga bankarskog sektora.- Ključno je, sustavnim djelovanjem građana, medijskom kampanjom i širenjem informacija, otvoriti raspravu o mogućim alternativnim i boljim rješenjima. Ključno je prepoznati da banke, u onim državama koje im to dozvoljavaju, na slične načine koriste lošu regulativu u vlastitu korist, a na štetu građana - rekla je Petra Rodik, sociologinja, članica Upravnog odbora Udruge Franak.

26. travanj 2024 13:25