Korona i biznis
04. srpanj 2016.

Rekordan promet u zračnim lukama na obali početkom srpnja

Zračne luke na Jadranu prvi vikend u srpnju bilježe znatan rast prometa u odnosu na lani, većina njih poraste iznad deset posto, doznaje se u ponedjeljak iz uprava zračnih luka.

Zračna luka Dubrovnik u lipnju bilježi rast broja putnika za 17,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u tom je mjesecu zabilježen i najprometniji dan u povijesti Zračne luke Dubrovnik, 30. lipnja, kada je u jednom danu zabilježeno 16.542 putnika. Tijekom prvog vikenda u srpnju, 2. i 3. srpnja nastavljen je pozitivan trend i tada je kroz dubrovački aerodrom prošlo 30.200 putnika, podaci su dubrovačke zračne luke.

"To je iznad svih očekivanja i planova. Očekivali smo godišnji rast prometa od 3 do 4 posto, budući da je prošla godina bila rekordna. Dvoznamenkasti rast prometa zabilježen u prvih šest mjeseci godine nas je zaista iznenadio i teško je prognozirati kako će izgledati ostatak sezone", kazao je Frano Luetić, komercijalni direktor i zamjenik glavnog direktora Zračne luke Dubrovnik.

Prvi vikenda u srpnju u Zračnoj luci Split ostvaren je također rekordan promet od oko 40.000 putnika sa 160 slijetanja i polijetanja zrakoplova, doznaje se od šefa prometa splitske zračne luke Mirka Žužula.

"Prvog vikenda u srpnju promet u splitskoj zračnoj luci je za oko 10 posto veći od prvog lanjskog vikenda u srpnju", rekao je Žužul, dodavši da se na godišnjoj razini također očekuju rast prometa od 10 posto.

U  lipnju je po prvi put u 50-godišnjoj povijesti kroz splitsku zračnu luku prošlo više od 300.000 putnika, a promet od 321.000 putnika bio za 18 posto viši nego u lipnju prošle godine.

Prvi srpanjski vikend najavio je dobru ljetnu sezonu i u Zračnoj luci Zadra. "U subotu i nedjelju 2. i 3. srpnja, kroz Zračnu luku Zadar je prošlo oko 8.000 putnika, što su dosad najbolji podaci za jedan vikend u ovoj godini", kazao je glasnogovornik Nikola Barač.

U prvih šest mjeseci ove godine u Zračnoj luci Zadar zabilježeno je 180.000 putnika, što je na razini prošle godine, a samo u lipnju 69,5 tisuća, što je rast od 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije.

"Zadarska zračna luka u ovoj godini očekuje rekordan broj putnika, odnosno da njihov broj po prvi put premaši pola milijuna", dodao je Barač.

Zračna luka Rijeka prvi vikend u srpnju bilježi rast broja putnika za 13,8 posto u odnosu na prvi vikend u sedmom mjesecu prošle godine, na 2.065 putnika. U upravi očekuju da će se taj trend nastaviti tijekom cijelog srpnja i kolovoza te da će na godišnjoj razini rast iznositi minimalno 10 posto.

Rast broja putnika u prvim danima srpnja zabilježila je i Zračna luka Pula u kojoj su u prva tri dana srpnja prošla 10.254 putnika, ili 11,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, doznaje se od koordinatora prometa Saše Grgorinića.

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ), iako nije sezonalna zračna luka i nema velike oscilacije poput luka na obali, bilježi stalan rast prometa već skoro dvije godine zaredom, ističu u uredu za odnose s javnošću MZLZ-a

"U lipnju je zabilježen rast broja putnika od 7,5 posto, a trend rasta očekuje se i u ostatku godine. U prva tri dana srpnja broj putnika povećan je za 6 posto u odnosu prošlu godinu, no najgušći promet očekuje se zadnjeg vikenda u kolovozu", kazala je glasnogovornica Lidia Capković Martinek.