Hrvatska
StoryEditor

Rekordni broj noćenja u Karlovcu

10. Listopad 2015.

S 34.328 noćenja ostvarenih u ovogodišnjih devet mjeseci na području Grada Karlovca nadmašen je za 1.345 noćenja ukupni broj noćenja na kraju 2014. godine. U usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem broj ovogodišnjih noćenja porastao je za čak 28 posto.

Također, 26.887 evidentiranih turističkih dolazaka u prvih devet mjeseci znači 20-postotni porast u odnosu na prošlogodišnjih devet mjeseci, a što je rezultiralo i željenim rastom odnosa noćenja po ostvarenim dolascima. S obzirom na do sad ostvarene pokazatelje, u Turističkom uredu Grada Karlovca već sad tvrde da će po broju ostvarenih noćenja 2015. godina biti uvjerljivo najbolja u posljednjih 10 godina.

Gledano po emitivnom kriteriju, 27.037 odnosno 78,76 posto ovogodišnjih noćenja ostvarili su strani turisti, među kojima prednjače oni iz Republike Koreje s udjelom od 17,3 posto noćenja, a slijede ih Nijemci s 10 posto, Poljaci sa 7,5 posto, Talijani s 3,5 posto i Austrijanci s 3,5 posto udjela u ukupnom broju noćenja. Turisti, a pogotovu strani, najviše su noćili u karlovačkim hotelima gdje je evidentirano 19.907 noćenja, u raznim vidovima privatnog smještaja kao što su sobe za iznajmljivanje, apartmani i studio apartmani ostvareno je 12.275 noćenja, u hostelu je evidentirano 1.485 noćenja, dok je u kampu Radonja prijavljeno 661 noćenje.

Samo u rujnu ostvaren je porast broja noćenja za čak 31 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan, a čitava ostvarena devetomjesečna dinamika dolazaka i noćenja, prema riječima Tihane Bakarić, direktorice Turističko ureda, nadmašila je predviđanja i planiranu godišnju stopu rasta, iako je ostalo još mnogo pozicija i mogućnosti za povećanje rasta.

- Prosječna duljina boravka turista u Karlovcu, prema podacima za razdoblje od siječnja do rujna, iznosi 1,3 dana što nije zadovoljavajuće, jer nije u skladu s očekivanim porastom zacrtanim u Strategiji. Stoga na sadržajima i duljem zadržavanju turista u gradu i dalje treba ustrajno raditi. Prema našim podacima u hotelskom je smještaju ostvaren značajan rast od 13% više noćenja nego u istom razdoblju lani, što je veliki doprinos ukupnom broju noćenja. Dobrim rezultatima doprinijele su i značajne promotivne aktivnosti na stranom i domaćem tržištu u koje su, zahvaljujući i potpori HTZ-a, tijekom protekle i ove godine uložena do sada najveća sredstva, kazala je Tihana Bakarić

06. svibanj 2024 21:56