07. siječanj 2016.

Ribari koji koriste bezolovna benzinska goriva dobit će povrat trošarina

Ribari koji koriste bezolovna benzinska goriva moći će dobiti povrat trošarina, a procjenjuje se da će to pravo ostvariti između 500 i 700 aktivnih ribara, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju o novom pravilniku o primjeni Zakona o trošarinama.

Pravilnik o primjeni Zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu, ribogojstvu, akvakulturi te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribolovu objavljen je u Narodnim novinama (broj 2/2016, od 5. siječnja) i počet će se primjenjivat osam dana od objave. Tim je pravilnikom uređeno pravo na godišnju potrošnju plinskog ulja obojanog plavom bojom koje ostvaruju korisnici izravnih potpora u poljoprivredi te korisnici prava na potrošnju plinskog ulja za namjene u ribolovu, ribogojstvu i akvakulturi.

Novim je Pravilnikom uz ostalo propisan način povrata plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za pogon ribarskih plovila za namjene u ribolovu. Godišnju kvota potrošnje određuje Ministarstvo poljoprivrede temeljem podataka iz Očevidnika o gospodarskom ribolovu na moru, Izvješća o ulovu i Registra ribarske flote, i to prema kriterijima propisanim Pravilnikom.

Pravo na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za pogon ribarskih plovila za namjene u ribolovu korisnici toga prava ostvaruju temeljem podnošenja zahtjeva na Obrascu ZRB koji je sastavni dio Pravilnika. Zahtjev se podnosi carinskom uredu nadležnom prema sjedištu, odnosno prebivalištu korisnika prava, navodi se u priopćenju. Uz propisani obrazac zahtjeva potrebno je dostaviti dokumentaciju navedenu u Pravilniku. Zahtjevi se podnosi odvojeno za svako četveromjesečno razdoblje u kalendarskoj godini, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

Pravo na povrat trošarine mogu ostvariti korisnici prava koji imaju važeću povlasticu za gospodarski ribolov i koji su upisani u registar korisnika prava na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin koji se koristi u ribolovu, a koji vodi Carinska uprava. 

Stupanjem na snagu novog Pravilnika procjenjuje se da će između 500 i 700 aktivnih ribara korisnika bezolovnog motornog benzina ostvariti pravo na povrat plaćene trošarine, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.