05. siječanj 2015.

Rockhopper: Istraživanje nafte u Jadranu izvanredna prilika po povoljnoj cijeni

Britanska tvrtka Rockhopper Exploration, koja je putem Medoilgasa, zajedno s talijanskim Enijem dobila pravo istraživati jedno od istražnih polja za moguću eksploataciju nafte i plina iz podmorja srednjeg hrvatskog Jadrana, ocjenjuje da je taj posao "izvanredna prilika po povoljnoj cijeni".

Izvršni direktor Rockhoppera Sam Moody izjavio je za britanske medije da taj posao s Enijem predstavlja "izvanrednu priliku po povoljnoj cijeni" za tu kompaniju.

Rockhopper, koji je prošle godine preuzeo Medoilgas, ima 40-postotni udjel u pravu na istraživanje bloka 9 u hrvatskom Jadranu. Kako pišu britansko mediji, blok se "nalazi u području s dokazanim rezervama ugljikovodika."

Tvrtka će sudjelovati u prvoj, istražnoj fazi za koju se očekuje da će trajati tri godine i koja se sastoji od seizmičkih ispitivanja i obrade podataka, a u potencijalnoj drugoj fazi očekuje se bušenje.

Rockhopper sada očekuje ishod njegova sudjelovanja na natječaju za istraživanje nafte i plina u Crnoj Gori.

Hrvatsko Ministarstvo gospodarstva i Agencija za ugljikovodike u petak su objavili da je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na deset istražnih prostora na Jadranu dobilo pet kompanija - Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina te da s njima počinju pregovori oko potpisivanja ugovora.

Procijenjena vrijednost investicijskih planova u istražne radnje kojima su se kompanije nadmetale je četiri milijarde kuna, a razdoblje istraživanja će trajati pet godina, rekao je ministar.

Konzorcij u kojem su američki Marathon Oil i austrijski OMV dobio je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na sedam istražnih prostora, od čega za jedan na sjevernom, četiri na srednjem i dvije na južnom Jadranu.

Konzorcij ponuditelja u kojem su talijanski Eni i Medoilgas dobio je dozvolu za jedan istražni prostor na srednjem Jadranu, a hrvatska kompanija Ina za dva istražna prostora u južnom Jadranu.