Hrvatska
StoryEditor

Rohatinski: Odlazim iz HNB-a, ne mogu surađivati s Vladom

04. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Nakon 12 godina na mjestu guvernera odlazim iz HNB-a, najavio je guverner HNB-a Željko Rohatinski, nakon predstavljanja izvješća Svjetske banke.

Rohatinski, kojem drugi šestogodišnji mandat na čelu HNB-a istječe 12. srpnja, rekao je novinarima da više ne može uspješno surađivati s Vladom premijera Zorana Milanovića.- U nekoliko sam navrata izjavio da sam spreman ostati u HNB-u ako Vlada ocijeni da smo u stanju uspješno surađivati, no Vlada je ocijenila da takva suradnja više nije moguća. To mi je rekao premijer Milanović prije nekoliko dana u telefonskom razgovoru - kazao je Rohatinski.Na novinarski upit je li do razlaza došlo zbog njegove politike stabilnog tečaja kune, Rohatinski je ustvrdio kako je dosadašnja praksa pokazala da je stabilan tečaj kune jedan od temeljnih preduvjeta za održavanje stabilnosti cijelog sustava, pa ne vidi razloga da se to mijenja.

Guverner HNB-a prethodno je na skupu posvećenom izvješću Svjetske banke o europskom gospodarskom modelu ustvrdio da se u sadašnjoj krizi održivi ekonomski rast može postići samo uz potrebnu razinu štednje.- Hrvatska treba ići putem kombinacije strukturnih reformi, restriktivne fiskalne politike i razumno ekspanzivne monetarne politike kako bi se ograničena financijska sredstva preusmjerila s potrošnje na investicije koje bi inicirale održivi ekonomski rast s niskom inflacijom i stabilnim tečajem. Nadam se da će Vlada i HNB na čelu s novim guvernerom krenuti tim putem - rekao je Rohatinski te se zahvalio svima, a posebno hrvatskoj javnosti na podršci koju mu je pružala tijekom proteklih 12 godina.

Na prezentaciji je rečeno kako Europa treba izvršiti prilagodbe gospodarskog modela. Izvješće pod nazivom ‘Zlatni rast: Vraćanje sjaja europskom gospodarskom modelu‘ tako sagledava dugoročne izglede za rast u Europi, a izvješćem se utvrđuje što je potrebno učiniti kako bi se osigurao prosperitet u nadolazećim desetljećima. Njime se ocjenjuju glavne sastavnice europskog modela rasta, trgovina, financije, poduzetništvo, inovacije, radi i državna uprava. Izvješćem je utvrđeno kako većina europskih zemalja ima dobre rezultate na područjima financija i trgovine, brojne i na području poduzetništva i inovacija, ali malo dobrih rezultata se bilježi na području rada i državne uprave.

Kako bi se unaprijedila državna uprava i tržište rada treba provesti brojne promjene, ali i promjene vezane za poticanje inovacija i rasta produktivnosti u poduzećima, rečeno je na prezentaciji izvješća. Nešto manji broj promjena potreban je u smislu reforma na području financija i trgovine, stoji u izvješću. Kriza je uzdrmala same temelje društva u zadnjih 30-ak godina, naglasio je guverner HNB-a, Željko Rohatinski koji smatra kako reforma europskog modela treba započeti od sfere dihotomije monetarne politike te fiskalnih, razvojnih i socijalnih politika.

Služeći se metaforom Rohatinski je objasnio kako nije dovoljno samo povećati agregatnu podražnju ekspazivnom fiskalnom politikom pa da sve bude u redu. Trebalo bi napraviti kompletnu rekonstrukciju. Akumuliranje cikličnog aspekta na strani ponude i potražnje dovodi do negativnih učinaka. Smatra kako treba paziti na neinstitucionalizirane transfere koji nemaju ekonomsko opravdanje, a dovode do gubitaka. Akumulacija financijskog sustava i elemenata u ekonomskim politikama smanjuje efikasnost mehanizama za postizanje učinaka. Tu se stalno spominje rast ili štednja.-Ne može se ostvariti održivi ekonomski rast ako nema štednje - poručio je Rohatinski.

Agregatna potrošnja u Hrvatskoj pokazuje kako je došlo do pada osobne potrošnje i izvoza, ali najviše od svega je došlo do pada investicija. U ovoj godini ih je 40 posto manje nego li u 2008. - Svi napori trebaju biti usmjereni prema novim ulaganjima u nove investicije - napominje potpredsjednik Vlade, Branko Grčić koji najavljuje skorašnje predstavljanje polaznog plana za urgentne reforme namjenjene promjeni okoliša za investicije.Hrvatska mora provesti strukturne reforme i ojačati konkurentnost gospodarstva. Važno je potaknuti investicijsku klimu, privući investitore te učiniti gospodarstvo sposobnim za izvoz. Predsjednik Ivo Josipović tom je prilikom pozvao Vladu da bude racionalna pri otklanjanju zapreka za gospodarski razvitak.

19. travanj 2024 23:47