Aktualno Hrvatska Preporučeno

Romana Jerković: Država ima za blindirane aute i borbene avione, a nema za gladnu djecu

Lider/Hina

Saborska zastupnica SDP-a Romana Jerković upozorila je u četvrtak na problem rastućeg siromaštva djece u Hrvatskoj te poručila kako se u socijalnoj državi ne bi smjelo dozvoliti da nema novca za djecu, a da ima za blindirane automobile ili borbene zrakoplove te je najavila kako SDP u saborsku proceduru šalje prijedlog zakona o dječjem doplatku kojim traže povećanje doplatka za 50 posto.

>>> Pomozite humanitarnoj udruzi Projekt sreća koja brine o djeci i obiteljima

Dječji doplatak se nije mijenjao 17 godina i iznosi 200, 250 ili 290 kuna.
“Vlada ne čini ništa, ima u planu povećati broj obitelji koje će koristiti dječji doplatak… Brine li nekog iz vlade to što su djeca u nekim školama gladna, stupanj relativnog siromaštva djece u Hrvatskoj veći za 7 posto od europskog, a stopa dugotrajnog siromaštva tako visoka da su Bugarska i Rumunjska jedine lošije od nas. Dječji doplatak se nije mijenjao 17 godina i iznosi 200, 250 ili 290 kuna”, navodila je Jerković nakon stanke koju je zatražila na početku saborskog zasjedanja.

Obitelji motiviraju stalan posao, vrtić, topli obrok i besplatni prijevoz. “Vlada šalje pogrešnu poruku dijeljenjem darova u privatnim vrtićima, djeci iz dobrostojećih obitelji”, ustvrdila je.

Podsjetila je da u Hrvatskoj u 76 općina uopće nema vrtića.

Babić (HDZ): Demografska reforma je “reforma svih reformi” 

Njezine prozivke da se ne vodi briga o siromašnima odbacio je HDZ-ov Ante Babić.

Vlada ne zatvara oči pred siromaštvom, činjenica je da ono postoji u Hrvatskoj, ali podaci govore da se siromaštvo, srećom, ne povećava već smanjuje, rekao je Babić.

>>> Djeca s ukradenim djetinjstvom trebaju upravo vas

Točno je, kaže, da se dječji doplatak nije mijenjao 17 godina, ali Vlada zato mijenja dio vezan za doplatak tako da se gornji prag za djecu povećava s 50 na 70 posto proračunske osnovice, odnosno s 1663 na 2328 kuna, a broj korisnika s 186 tisuća na 278 tisuća, odnosno za 50 posto, a broj djece u kućanstvima korisnika za 41 posto.

Babić je također dodao da je Vlada formirala Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje donosi konkretne mjere za smanjivanje siromaštva, ocijenivši također da je za Vladu demografska reforma “reforma svih reformi”.

Komentari