Hrvatska
StoryEditor

Rusi: 15 godina smo stvarali destinaciju, a sada sve propada

10. Lipanj 2013.
Piše:
liderhrt

Na adrese dalmatinskih hotelijera stiglo je pismo jednoga od najvećih ruskih organizatora putovanja.

On upozorava na dramatično stanje na tom tržištu i mogućnost bankrota pojedinih agencija koje rade s Hrvatskom. Njihovu zabrinutost, zbog problema uzrokovanih uvođenjem viza za ruske turiste, ne dijeli i naš ministar turizma.

Četrnaest posto više ruskih turista u prvih pet mjeseci ove godine, ministru turizma Darku Lorencinu dovoljan znak da stanje nije zabrinjavajuće. Na novinarske upite zašto je u Rusiju otišao tek prije nekoliko dana odgovara: Može biti različitih mišljenja, a moje je mišljenje da je tajming upravo dobar, iz razloga što su Rusi i Ukrajinci ‘last minute‘ gosti. Da smo došli prije, ne bismo imali takav interes, ne bi bila zagrijanost tog tržišta na toj razini.

No je li baš tako? Nikolaj Prigolovkin, vlasnik velike agencije Paks iz Moskve, specijalizirane za Hrvatsku, u dopisu hotelijerima iznosi drukčije podatke: Trenutačno je iz Rusije ukinuto šest čarterskih linija za Hrvatsku, dvije za Dubrovnik, jedna za Split, tri za Pulu. Na žalost, bojim se da je to samo početak ukidanja programa.

Organizatori putovanja i hrvatski počasni konzul u Rusiji najavljuju pad prometa do čak 50 posto. Tvrde da se viza čeka od 5 do 7 dana pa su u pitanje došli i aranžmani u posljednji trenutak. To znači da bi dio naših hotelijera ove godine mogao ostati bez zarade za takozvani fiksni zakup.

Vlasnik ruske agencije pismo zaključuje na sljedeći način. Najviše nam je žao što smo 15 godina stvarali destinaciju, a da cijeli posao propada kao šećer u vodi bez ozbiljnih poslovnih razloga.

18. travanj 2024 22:19