Hrvatska
StoryEditor

S 1,5 milijardi pokrećemo godišnja ulaganja veća od 3,5 milijardi kuna

10. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove je godine izazvao velik interes javnim natječajima i pozivima s područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Dodjeljuje velike iznose, natječaja je mnogo i namijenjeni su tvrtkama, obrtnicima, građanima, udrugama, regionalnoj i lokalnoj samoupravi, javnom sektoru i drugima. Upravo brojnost natječaja i veliko9 zanimanje potencijalnih korisnika, zbog kojih su višestruko povećani dostupni iznosi, bio je i naš povod za razgovor s direktorom Fonda Svenom Müllerom.

• Mrežna stranica Fonda doslovce je preplavljena natječajima i javnim pozivima s područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. O kojim je projektima riječ?

- Ove smo godine uveli Program javnih natječaja i poziva, što se pokazalo itekako uspješnim. U energetici je riječ o sedamnaest javnih poziva i pet javnih natječaja namijenjenih raznim vrstama korisnika. U skladu s hrvatskom Strategijom energetskog razvoja i drugim Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti sufinanciramo energetsku obnovu obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, zgrada u vlasništvu i na uporabi javnog sektora, energetske preglede i certificiranje, projekte energetske učinkovitosti u sustavima javne rasvjete, industrijskim pogonima i zgradama te projekte iskorištavanja obnovljivih izvora energije (OIE). Također sufinanciramo kupnju električnih i hibridnih vozila. Za projekte zaštite okoliša planirali smo šest javnih poziva i tri javna natječaja kojima ćemo sufinancirati nabavu komunalne opreme, gradnju reciklažnih dvorišta kao i razne projekte povezane s istraživanjem ili provedbom zaštite okoliša.

• Koliko će novca Fond izdvojiti za sufinanciranje takvih programa?

- Za sufinanciranje programa energetske učinkovitosti Fond će izdvojiti više od 280 milijuna kuna. Iznosi ovise o predmetu natječaja i potencijalnim korisnicima, od trideset tisuća do 1,4 milijuna kuna po pojedinačnom ugovoru. Za projekte zaštite okoliša ove ćemo godine na javnim pozivima i natječajima izdvojiti oko 120 milijuna kuna.

• Sedam ste mjeseci ste na čelu Fonda, kako biste ocijenili to prvo razdoblje? 

- Mnogo je još posla pred nama i sedam mjeseci kratak je rok za prave dugoročne rezultate kakve očekujem. S razlogom ih očekujem jer smo uveli promjene u način poslovanja, poboljšali smo i pojednostavnili te ubrzali postupke, a imamo i stručan i sposoban kadar. Također smo se odmakli od birokratskog modela prema kojem najčešće funkcioniraju državne ustanove i formirali projektno orijentiranu organizaciju. To je velik zaokret i temeljno pitanje pristupa poslu te preuzimanja odgovornosti svih zaposlenika.Kao jedno od važnih postignuća istaknuo bih napokon započetu reformu sustava gospodarenja ambalažnim otpadom koja se temelji na automatizaciji po uzoru na najbolje svjetske prakse i uvođenju tržišne cijene ambalaže za oporabitelje. Podizanjem otkupne cijene, koja je godinama bila preniska, napokon smo oformili realno tržište sirovina, a to ćemo učiniti i sa svim ostalim posebnim kategorijama otpada kao što su vozila, gume, ulja, akumulatori, ali i s reciklabilnim otpadom skupljenim sustavom odvojenog prikupljanja. Zadovoljan sam povratnim informacijama korisnika, kojih je sve više i koji u Fondu prepoznaju partnera i s nama rade na kvalitetnim razvojnim projektima diljem Hrvatske - od građana, poduzetnika, udruga do općina, gradova i županija. Fond na godinu s 1,5 milijardi kuna sufinancira projekte zaštite okoliša i prirode te energetske učinkovitosti. Tako se pokreću godišnja ulaganja veća od od 3,5 milijardi kuna, što je važno za otvaranje novih radnih mjesta te gospodarski oporavak i razvoj Hrvatske.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera. Možete ga pročitati na iPadu, a aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE. Tiskano izdanje možete kupiti na prodajnim mjestima koja možete pronaći OVDJE.

20. travanj 2024 12:09