Hrvatska
StoryEditor

S 27 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava do veće konkurentnosti i novih radnih mjesta

29. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Ministarstvo poduzetništva i obrta u ponedjeljak je dodijelilo odluke o financiranju pet projekata koji su ostvarili 27 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije (EU), a koji bi trebali rezultirati s otvaranjem 62 nova radna mjesta.

Ti su projekti ostvarili bespovratna sredstva putem poziva "Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu", u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

"Tih pet projekata s ostvarenim bespovratnim sredstvima u visini od 27 milijuna kuna, potaknut će ukupne investicije od 95 milijuna kuna, a korisnici projekata, odnosno ugovora potpisanih kroz taj poziv obavezali su se na otvaranje 62 radna mjesta", kazao je tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat na konferenciji za novinare.

Bespovratna sredstva su dobile tvrtke OMP obrada metala i trgovina iz Zaboka (5,1 milijun kuna), tvrtka Elcon Geraetebau iz Rijeke (14,8 milijuna kuna), Krklec-Metal iz Huma na Sutli (2,9 milijuna kuna),  TEO-Belišće iz Belišća (2,28 milijuna kuna) i tvrtka Toner iz Karlovačke županije (1,9 milijuna kuna).

Čelnici tih tvrtki su istaknuli kako će im taj novac pomoći u povećanju konkurentnosti tvrtki, a omogućit će i nova zapošljavanja.

Vlasnik tvrtke OMP obrada metala i trgovina Vladimir Pleško je istaknuo kako su im ovo prva veća poticajna sredstva, iskoristit će ih za nabavku strojeva i povećanje kapaciteta proizvodnje, a vjeruje kako će po završetku projekta povećati konkurentnost, broj zaposlenih te dići poslovanje na višu razinu.

Direktor tvrtke TEO-Belišće Branko Vukobratović je kazao kako su im ova bespovratna sredstva vjetar u leđa, planiraju zaposliti 24 nova djelatnika te povećati proizvodne kapacitete.

Tehnički ministar Horvat izjavio je i da onog trenutka kada se zaokruži taj projekt, koji se odvija po tzv. starim pravilima, vjerojatno do kraja rujna, pristupit će se analitici i dodjeli potpora poduzetnicima koji su aplicirali po bržoj i jednostavnijoj proceduri.

Ponovio je kako je prije tri ili četiri mjeseca inzistirao na tome da se zajednička nacionalna pravila rekonstruiraju i pojednostave, u čemu se uspjelo, i danas se velika većina aplikacija podnosi po tim novim, jednostavnijim pravilima.

20. travanj 2024 00:34