Hrvatska
StoryEditor

S Europskom komisijom pregovara se o mjerama za smanjenje deficita

04. Travanj 2014.

Premijer Zoran Milanović danas je u Karlovcu izjavio kako se s Europskom komisijom pregovara o mjerama za smanjenje prekomjerenog deficita te ponovio kako se u tim mjerama neće ići na način da se ubije svaki rast, svaka mogućnost ulaganja.

Komentirajući na upite novinara medijske napise da Komisija nije zadovoljna rezanjima u rebalansu državnog proračuna te da traži dodatne uštede od 1,3 milijarde kuna, premijer je kazao da se pregovara s Europskom komisijom, kao što to rade i druge zemlje, a što nekada traje i godinama.

 - Naše prve mjere prilagodbe su bile izdašne, gotovo 1,8 posto BDP. To su veliki iznosi. Komisija je u svojim preporukama tražila 2,3 posto, ne znam hoćemo li moći doći baš do tog iznosa u uravnoteženju. Ići ćemo još malo prema tom iznosu, ali ponavljam, ne na način da od Hrvatske napravimo situaciju kao u Grčkoj da ubijemo svaki rast, svaku mogućnost ulaganja. To tako ne može biti - istaknuo je.

Ono što smo smatrali da možemo učiniti odmah, učinili smo odmah. Razgovori se nastavljaju, konstantni su i trajat će još par godina. Optimist sam, imamo rješenja, vidjet ćemo, rekao je premijer.

Uz Milanovića u Tvornici HS Produkt u Karlovcu bili su i ministri Ranko Ostojić i Ante Kotromanović koje su novinari upitali ima li u njihovim ministarstvima mjesta za daljnje smanjenje proračuna i jaču štednju.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da će on do kraja braniti svoj proračun, jer MUP ima veće obveze prema Schengenu, treba veći broj policajaca, te da se zbog daljnjih ušteda njihov budžet ne može rezati na uštrb efikasnosti.

Također je dodao kako Vlada još o tome pregovara s Europskom komisijom, a u svim se ministarstvima provode reforme.

Ministar obrane Ante Kotromanović je kazao da je proračun MORH-a tanak, da se postavlja pitanje borbene spremnosti, u slučaju potrebe daljnjeg rezanja.

- Kod nas više nema mjesta za rezove. Napravili smo ranije unutrašnje rezerve i mogli smo izdvojiti dio sredstava za prethodno smanjenje deficita. Imamo ugovorene višegodišnje projekte, npr. završen je natječaj za ugovaranje gradnje ophodnog broda. Ali štedimo i dalje - kazao je Kotromanović dodajući da se primjerice razgovara o mogućim uštedama struje, vode, u telekomunikacijskim uslugama i sl.

19. travanj 2024 16:21