Hrvatska
StoryEditor

S Oreškovićem sam surađivao, slažemo se oko problema koje ima hrvatsko gospodarstvo

26. Prosinac 2015.

Guverner HNB-a Boris Vujčić u intervjuu za RTL govorio je o budućem premijeru, vladi i prvim potezima koje bi trebalo napraviti, ali i o pritiscima na politiku HNB-a i mogućoj smjeni o kojoj se posljednjih dana govori

Guverner Boris Vujčić potvrdio je da od ranije poznaje Tihomira Oreškovića - iz vemena dok je mandatar radio u Hrvatskoj -  te da su surađivali "na način na koji središnja banka i Pliva mogu surađivati".

- Mislim da se u velikoj mjeri razumijemo i slažemo oko problema koje ima hrvatsko gospodarstvo, rekao je Vujčić.

Smatra da nestabilna podrška Vladi neće biti njen najveći problem. Najbitnije je koje će poteze vući nova Vlada.

- Dvije su temeljne stvari koje bi trebale biti prve na redu. Jedna je fiskalna konsolidacija, s obzirom da imamo kontinuirani rast javnog duga i to je veliki problem koji se mora zaustaviti. Za to se mora konsolidirati proračun, i prihodi moraju biti veći od rashoda. Druga bitna stvar je konkurentnost Hrvatske, konkurencija poslovanja, uložiti u privlačnost Hrvatske kao investicijskog proračuna.

Progovorio je i o pritiscima koje bi mogao očekivati.

- Zna se tko vodi monetarnu politiku, Hrvatska narodna banka i u Ustavu jasno piše sve o tome, kao i da HNB ne smije primati naputke ni od koga. Spremni smo sa svakim razgovarati.

Neizbježno pitanje bilo je i o švicarskim francima. Što od nove Vlade mogu očkivati građani zaduženi u toj valuti?

- Donesen je zakon koji je sada u tijeku provođenja. Mi smo od svih koji su imali kredite primili prigovore, i HNB je reagirala, dio prigovora smo riješili već u inicijalnoj fazi i mijenjali aneks ugovora. Dio njih se sada kreće rješavati, banke će sada ponuditi nove, povoljnije izračune.

Hrvatska je nakon dugog niza godina pada ove godine ubilježila rast gospodarstva. Vujčić je ponudio predviđanje za 2016. godinu.

- Očekujemo daljnji rast na razini ove godine, dakle oko 1.8 posto, najviše od izvoza. Naravno, postoje i rizici za materijalizaciju te prognoze, dosta toga se temelji na optimizmu kako potrošača, tako i gospodarstva. Riječ je o psihološkom momentu koji sad valja održati, poručio je Vujčić

03. svibanj 2024 15:55