Hrvatska
StoryEditor

S&P potvrdio rejting Zagrebačkog holdinga, ali upozorava na izloženost politici

20. Kolovoz 2014.

Agencija Standard&Poor‘s (S&P) danas je potvrdila dosadašnji rejting Zagrebačkog holdinga na ‘B‘ te revidirala njegove izglede naviše, s negativnih na stabilne, zbog poboljšanja likvidnosti.

Kako se navodi u priopćenju S&P-ja, od sredine 2013. godine Zagrebački holding poboljšao je svoju likvidnost nakon što je uspješno refinancirao kratkoročni dug te dobio dodatnu financijsku potporu grada Zagreba.

No, unatoč vidljivom poboljšanju, ta agencija i dalje likvidnost Holdinga smatra slabom dok se strategija te kompanije i dalje razvija i izložena je političkom odlučivanju.

"Stoga revidiramo naše izglede za rejting Zagrebačkog holdinga iz negativnih u stabilne, te potvrđujemo rejting ‘B‘", kaže se u priopćenju.

Postojeći rejting Holdinga odražava i dalje visoku vjerojatnost da će grad Zagreb, potpuni vlasnik Holdinga, u slučaju financijskih poteškoća toj kompaniji pružiti pravovremenu i dovoljnu izvanrednu potporu, kažu u S&P-ju. Dodaju i da taj rejting odražava njihovu ocjenu slabe likvidnosti kompanije i njezin samostalni ‘ccc+‘ kreditni rejting.

Stabilni izgledi rejtinga, pak, odražavaju stajalište S&P-ja da je likvidnost Holdinga stabilizirana te da je povećana financijska podrška Zagreba dovoljna da ublaži bilo kakve rezidualne promjene.

Agencija bi rejting Holdinga mogla podići ako ta kompanija uspije poboljšati svoju likvidnost na način da izvori likvidnosti konstantno premašuju njezine potrebe za novcem, ili ako podignu svoju prognozu vjerojatnosti izvanredne potpore Zagreba u slučaju financijskih poteškoća.

No, rejting Holdinga mogao bi biti i snižen ako ta kompanija ne uspije poboljšati profitabilnost uslijed nedovoljnih konsolidacijskih mjera, ako se znatno više kratkoročno zaduži nego S&P procjenjuje u svojem osnovnom scenariju, ako joj se pogorša pristup vanjskoj likvidnosti ili ako Agencija smanji svoju procjenu vjerojatnosti izvanredne podrške grada Zagreba, navodi se između ostalog u današnjem priopćenju S&P-ja.

20. travanj 2024 01:09