Hrvatska
StoryEditor

S&P srušio prognozu i za rejting HBOR-a

06. Kolovoz 2013.

Agencija Standard & Poors‘s (S&P) snizila je danas prognozu kreditnog rejtinga Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) sa stabilnog na negativnu, slijedom prošlotjednog snižavanja izgleda za kreditni rejting države, zadržavši pritom važeći rejting za zaduživanje u inozemnoj i domaćoj valuti na BB+/B.

S&P je u petak snizio prognozu kreditnog rejtinga Hrvatske sa stabilne na negativnu, zadržavši pritom važeći rejting za zaduživanje u inozemnoj i domaćoj valuti na BB+. Revizija prognoze odražava stajalište te agencije da će nastavak slabosti gospodarstva, zajedno s ograničenim poticajima reformi, dovesti do slabije fiskalne situacije nego što se procjenjivalo.

Rejtinzi HBOR-a, u potpunom državnom vlasništvu, izjednačeni su sa kreditnim rejtinzima hrvatske države, navodi se u današnjem priopćenju te agencije.

Revizija prognoze za HBOR odražava mišljenje S&P-ja da postoji ‘gotovo sigurna‘ vjerojatnost da će vlada osigurati dovoljnu podršku banci radi servisiranja svih dugova ako dođe do bilo kakvog negativnog scenarija.

S&P napominje da bi mogao sniziti rejting HBOR-a ako snizi hrvatski kreditni rejting ili revidira njegovu prognozu. Također, mogao bi ga sniziti i ako revidira svoje stajalište oko važnosti HBOR-a ili njegove povezanosti s vladom, a vezano na stajalište agencije o vjerojatnosti da će banka dobiti izvanrednu, pravovremenu i dovoljnu pomoć u slučaju financijskih problema, zaključuje se u priopćenju S&P-ja.

19. travanj 2024 01:08