Hrvatska
StoryEditor

S višim stupnjem naobrazbe veća plaća, ali tko je u Hrvatskoj najplaćeniji

01. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

U prvom kvartalu 2015. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5.354 kune što je za 2% manje nego u prethodnom kvartalu. Pribrojimo li neto plaći bonuse tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.534 kuna.

Osim kategorije top managementa, koji ima u prosjeku 109 posto veću plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja te informacijskih tehnologija, sa 51% višom, odnosno 33% višom plaćom od prosječne. Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-40 posto), te radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-44 posto).

Muškarci i dalje više plaćeni

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku osam posto višu plaću od žena, što je nešto manja razlika u odnosu na prethodna tri mjeseca. Muškarci su u prosjeku imali 5.565 kuna, dok su žene imale u prosjeku 5.133 kune. Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 51 posto višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 22 posto višu plaću od prosječne. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 116 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.  U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19 posto nižu plaću, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 74 posto višu plaću od prosjeka.

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 17 posto od prosjeka, dok su, izuzev onih u udrugama, plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose sedam posto manje od prosjeka, 4.964 kuna. Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu tri posto su više od prosjeka. I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 13 posto ispod prosjeka, a u tvrtkama s 21 do 50 zaposlenika, plaće su dva posto više od prosjeka, a plaće u tvrtkama s 50 do 250 zaposlenika više su za četiri posto. Plaće u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika su osam posto veće od prosjeka.

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Gledano prema županijama, najniže plaće u prvom kvartalu 2015. zabilježene su ponovno u Virovitičko-podravskoj županiji, čak 18 posto ispod prosjeka. Najniže prosječne plaće još su i u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji (17 posto, odnosno 16 posto ispod prosjeka).Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 15 posto iznad prosjeka. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka županija gdje su plaće tek nešto niže od prosjeka (-2 posto).

Početnicima 16 posto niža plaća od prosjeka

Plaća raste s iskustvom. Na početku karijere, dok još nemaju iskustva ispitanici imaju 16 posto manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju šest posto nižu plaću. S tri do pet godina iskustva plaća je dva posto viša od prosjeka, a sa šest do deset godina plaća je devet posto viša od prosječne.

Beneficije

Od beneficija, zaposlenici najčešće dobivaju naknadu za putne troškove (47 posto) iza čega slijedi mobilni telefon za osobnu upotrebu koji je navelo 28% ispitanika. Četvrtina ispitanika (26 posto) nema nikakve dodatne beneficije.

18. travanj 2024 18:30