03. lipanj 2013.

Sa štrajkom startaju srednje škole - upitna matura

lider.media
lider.media

Sindikati su na konferenciji za novinare najavili da štrajk počinje u srijedu 5. lipnja i to prvo u srednjim školama te najavljuju da će državna matura stati.

Nakon toga, u četvrtak, štrajku se, tvrde sindikati, priključuju visoko školstvo i osnovno školstvo te Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i ostali članovi sindikata u ministarstvima i drugim državnim institucijama, prenosi Dnevnik.hr.

U petak, rečeno je na konferenciji za novinare, u štrajk stupaju i medicinske sestre. Još, međutim, nije poznato kada bi se štrajku trebali priključiti carinici, koji još nisu proveli referendum među svojim članstvom.

Ministar Mirando Mrsić izjavio je da, iako mirenje nije uspjelo ni u trećem krugu, neće biti blokade sustava. Kaže kako će Vlada osigurati normalno funkcioniranje sustava, ne očekuje blokadu granica te kaže kako će matura biti odrađena do kraja.

Tvrdi kako je Vlada pristala da se u sporazumu sa sindikatima uvrsti dio prema kojem će državnim i javnim službama biti vraćeno ono što im je oduzeto kada rast BDP-a bude takav da će moći biti osigurana sredstva za to, no naglasio je kako želi da Vlada taj sporazum želi potpisati sa svim sindikatima državnih i javnih službi, a ne samo s ovih 11. Ministar tvrdi da predstavnici 11 sindikata to i dalje odbijaju.

Također je pozvao sve sindikate javnih i državnih službi u 14 sati na daljnje pregovore i potpisivanje predloženog sporazuma.