Hrvatska
StoryEditor

Sabor: Na stručno osposobljavanje šalju 15 osoba, u DIP-u četiri

12. Travanj 2017.

Priliku za prvo radno iskustvo, bez mogućnosti zasnivanja radnog odnosa, ove bi godine u Hrvatskom saboru trebalo dobiti 15 osoba, proizlazi to iz Plana prijma na stručno osposobljavanje što ga je za tekuću godinu objavio Sabor.

>>>Više od polovice ispitanika mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa smatra lošom odlukom

Od tih 15 osoba, tri bi se stručno osposobile u Službi za medije, po dvije u Službi za pravne poslove i ljudske potencijale, u Uredu za protokol te u odjelima za međunarodne i za europske poslove. Po jedna osoba prvo bi radno iskustvo stjecala u službama za građane i za opće poslove, te u odborima za izbor i imenovanja i za zaštitu okoliša.

Sabor će Plan prijma provoditi u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, dakle ako Zavod u cijelosti osigura sredstva za pokriće troškova osposobljavanja. Osobe na stručnom osposobljavanju (SOR) mjesečno dobiju 2.600 kuna i plaćen prijevoz.

>>>Mrsić: Ograničavanje dobi za stručno osposobljavanje je ‘diskriminirajući nonsens’

Ovo je treći put da Sabor prima na stručno osposobljavanje - prvi je put to učinio 2013. godine, drugi put 2015., a oba puta zanimanje je bilo ogromno. Tako se, primjerice, na javni poziv za osam mjesta prije dvije godine javilo više od tisuću kandidata.

DIP: Četvero ‘SOR‘-ovaca

I Državno izborno povjerenstvo (DIP) ove godine planira otvoriti vrata osobama bez radnog iskustva. Priliku za stručno osposobljavanje u Povjerenstvu bi trebale dobiti četiri osobe - jedna sa srednjom stručnom spremom, koja bi iskustvo stjecala u Tajništvu DIP-a, te tri s visokom stručnom spremom - dvoje ekonomista prva bi praktična znanja stjecali u odjelu koji nadzire financiranja stranaka, a jedan pravnik, odnosno pravnica u odjelu koji priprema i provodi izbore i referendume.

25. travanj 2024 16:21