Hrvatska
StoryEditor

SAD neće ukinuti vize dok se broj nezaposlenih koji ih traže ne smanji

25. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Iako se ne tako davno govorilo kako će Sjedinjene Američke Države ukinuti vize za hrvatske građane, to se neće dogoditi tako skoro. Bar tako tvrdi američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten u novom broju Lidera.

Američki veleposlanik je na dužnosti u Hrvatskoj već više od dvije godine i priznaje kako je bio uvjeren da će do ukidanja viza doći za njegovog mandata. Ali sada, dvije godine kasnije, ne odiše optimizmom. Naime, unatoč činjenici da Hrvatska ispunjava gotovo sve kriterije, putnik u SAD tijekom postupka dobivanja vize mora uvjeriti ispitivača da ne želi raditi ilegalno u SAD-u.

- U Hrvatskoj je loša ekonomska situacija i visoka nezaposlenost. Zbog potonje se još odbija previše viza, i to za jedan postotni bod. Cilj je blizu, ali još ga niste dostigli. Budući da je ekonomski oporavak slab, ne vidim da će se taj broj uskoro smanjiti. Najbolji je način da se potakne gospodarski oporavak kako bi ljudi imali priliku ovdje se zaposliti, pojašnjava Merten.

Upravo svojim investicijama američke tvrtke mogu potaknuti gospodarski oporavak Hrvatske. Međutim, upita za investiranje u Hrvatsku je tek nekoliko na mjesec, trebalo bi ih biti mnogo više.  Merten priznaje da nove tvrtke, među ostalim, privlači kad vide da su druge uspješne u toj zemlji i da nemaju problema. Zbog toga se nada da će sve dobro završiti u projektima LNG terminala na Krku i istraživanja Jadrana. Ako sve to dobro prođe, uvjeren je da će mnoge američke tvrtke ponovno razmotriti Hrvatsku kao zemlju u koju se isplati ulagati.

Cijeli razgovor pročitajte u novom broju Lidera.

27. travanj 2024 06:26