Hrvatska
StoryEditor

Samo nas država ‘spašava’ od većeg pada cijena

21. Lipanj 2014.

Pred nama je bauk deflacije. Statistika već četiri mjeseca zaredom bilježi pad cijena na godišnjoj razini. Doduše mali - od 0,2 posto u svibnju do 0,6 posto u veljači. A prije toga, od lanjskog listopada do ove veljače padale su uzastopno cijene iz mjeseca u mjesec, također neznatno.

No deflacija lupa znatno jače nego što kazuje statistika. Znakovit je, naime, pogled na strukturu cijena. Gdje se cijene krešu, a što poskupljuje? Europska unija odnijela je strancima prelevmane, a domaćim proizvođačima odnijela carinsku zaštitu i donijela oštru jeftinu konkurenciju. Donijela im je i nemjerljivo veće tržište, ali rijetki su uopće u situaciji da tu šansu mogu iskoristiti.

Prehrana je jeftinija oko četiri posto nego prije godinu dana. Ulja i masti pojeftinili su čak 15,5 posto, povrće punih 16 posto. Proizvođači obuće žrtvovali su oko pet posto cijena na oltar Europske unije, namještajci su još dobro prošli s pojeftinjenjem od 1,5 posto, ali njih tek čeka otvaranje Ikee. No nešto je i poskupjelo. Gorivo je upravo ovog tjedna doživjelo rekordan rast nakon liberalizacije cijena i odrazit će se na lipanjske cijene.

A u međuvremenu poskupjela je - država. Trošarine su digle cijene cigareta 12 posto, stanovanje s energijom skuplje je dva posto (voda i kanalizacija i deset posto), zdravstvo (mahom u državnim rukama) skuplje je 2,9 posto... Država ne štedi. Stoga je deflacija kod proizvođača znatno dramatičnija od one koja se službeno iskazuje. I odvodi realni sektor, a potom i cijelu državu, u sve veću bananu.

27. travanj 2024 00:17