Hrvatska
StoryEditor

Samo Željku Sabi zatvor za uobičajeno kupovanje vijećnika

06. Rujan 2014.

Ovaj je tjedan u znaku presuda, i to redom nepravomoćnih. Osim o RTL-u i HDZ-u eto par redaka i o prvoj presudi za pokušaj izborne korupcije. Donedavni vukovarski gradonačelnik Željko Sabo fasovao je 16 mjeseci, samo što nikad nećemo znati zašto: zato jer je nudio mito vijećnicima HDZ-a ili zato jer im je ponudio premalo za prelazak na stranu SDP-a.

Sabo svakako nije prvi politički trgovac, samo je prvi koji je sudski kažnjen za to. Kupovanje političke lojalnosti na vidjelo izlazi najčešće u Slavoniji. No nenadani osječki prijelaz HSLS-ovca u HDSSB, kupljen s tri radna mjesta za članove njegove obitelji, nije sudski procesuiran. A pravosudni epilog neće dobiti ni aktualno povećanje naknada dvojici potpredsjednika vinkovačkoga gradskog vijeća s 1600 na 2900 kuna na mjesec.

Oporbenjaci su odmah komentirali da vladajući HDZ tako kupuje koalicijsku lojalnost. Tako će jedan nezavisni i jedan HSS-ov vijećnik dobivati svake godine po 15.600 više. Usporedbe radi, Sabo je ‘pao’ jer je u tajno snimljenom razgovoru spominjao 10, 20 i 50 tisuća kuna. Čak su i iznosi za vijećničku lojalnost istog reda veličine.

No politička korupcija u Osijeku i Vinkovcima - koja je za svakoga transparentna, ali nije utuživa - imala je javni samo epilog, a ne i preliminarni dogovor. Osim toga ponude nisu odbijene, niti je pravosuđe imalo duboko grlo kao u Sabinom slučaju.Stoga vukovarski slučaj neće zaustaviti kupovanje glasova, nego će samo nagnati ponuđače mita da budu oprezniji.

28. travanj 2024 11:14