Hrvatska
StoryEditor

Samsung i Daewoo žele investirati milijardu dolara u Plomin C?

03. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Nakon dvije godine mukotrpnih razgovora i pregovora stigle su tri obvezujuće ponude za izgradnju trećeg bloka Termoelektrane Plomin. To je veliki uspjeh jer je riječ o iznimno kompliciranom i zahtjevnom postupku.

U HEP-u ne žele otkriti imena ponuđača zbog toga što ponuđači među sobom ne znaju tko im je konkurencija, ali i zbog pravila samog natječaja. No, nagađa se da su ponude dala tri konzorcija - južnokorejski Daewoo sa svojim partnerima, južnokorejski Samsung i talijanski Edison te japanski Marubeni s francuskim Alstomom, piše Jutarnji list.

Ponude Samsunga i Marubenija za Plomin nedavno je najavio i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Bez obzira na to s kojim će se konzorcijem u konačnici potpisati ugovor, ovo će biti najveća dalekoistočna investicija u Hrvatsku u njenoj povijesti. Naime, procjenjuje se da će investicija u Plomin C iznositi imeđu 800 milijuna i milijardu eura.

U HEP-u posebno naglašavaju da je riječ o direktnoj investiciji u Hrvatsku bez ikakvih jamstava države ili HEP-a. - Mi nikad ne bismo mogli sami investirati u ovakav projekt, a partner u ovom projektu će dug konsolidirati u svoju bilancu, što je za nas izuzetno važno - naglašavaju u HEP-u.

28. travanj 2024 03:40