Hrvatska
StoryEditor

‘Sanader je nedjeljom išao na misu, a ne na kavu s prijateljima‘

29. Travanj 2013.
Piše:
liderhrt

Još četvero svjedoka obrane bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera danas je na zagrebačkom Županijskom sudu pokušavalo pobiti istražni iskaz nekadašnjeg šefa carine i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića koji je priznao da se preko tvrtke Fimi media izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki.

Barišićeve tvrdnje da je bez najave i u bilo koje vrijeme dolazio kod nekada najmoćnijeg hrvatskog političara danas je pobila Sanaderova tajnica Nada Gregl. Posvjedočila je da je Barišića i bivšu HDZ-ovu blagajnicu Branku Pavošević, koja je priznala isplate stranačkim dužnosnicima iz tzv. crnog fonda, u vladi vidjela svega nekoliko puta.

- Svaki sastanak morao je biti najavljen i vremenski ograničen i nitko, osim možda predsjednika Sabora, nije mogao doći nenajavljen - kazala je Gregl. Dodala je i da je Sanader preko tajnica znao pozivati suradnike na sastanke, ali da nikada nije tražio da se pozovu Barišić ili Branka Pavošević.

Da Barišić nije bio u najužem Sanaderovom krugu posvjedočili su i vozači Vjekoslav Mikuljan i Stephan Haraminčić. Obojica su se prisjetila da su Sanadera nedjeljom vozili na misu u Zvonimirovu ulicu, no niti jedan se nije mogao sjetiti da bi nakon toga Sanader s prijateljima odlazio u Tkalčićevu na kavu kako je ispričao Barišić.

Također su rekli da se Barišić s najužim Sanaderovim suradnicima nikada nije vozio u kombiju kojim su odlazili na stranačke skupove. Kombi su vozili Mario Zubović ili Božo Buškupić, a u njemu su osim Sanadera uglavnom bili Jadranka Kosor, Luka Bebić, Petar Selem i Vladimir Šeks, ali nikada Barišić, ustvrdili su svjedoci.

U sudnici je ispitan i bivši poslovni tajnik Crosca Mladen Bradač. On je pobio iskaz poduzetnika Mladena Drpića koji je ranije posvjedočio da je HDZ-u preko četiri fiktivna ugovora s Fimi medijom dao donaciju od 625 tisuća kuna, uvjeren da će mu to pomoći u poslovanju.

Bradač je kazao da Drpiću nikada nije rekao da je Fimi media HDZ-ova tvrtka te da ga nikada nije tražio da preko te agencije donira HDZ. Ne vidim razloga koji bi bio Drpićev poriv da mene dovodi u bilo kakvu vezu s tim, kazao je Bradač. Poput niza ranije ispitanih svjedoka obrane i on je rekao da je Sanader i prije premijerske dužnosti bio vrlo imućan i situiran čovjek s bogatom zbirkom umjetnina.

25. travanj 2024 17:27