Hrvatska
StoryEditor

Sanader: Nisam kriv! Fiolić: Odnio sam Sanaderu 17 milijuna kuna

17. Travanj 2013.
Piše:
liderhrt

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader odbacio je USKOK-ove tvrdnje da se okoristio preprodajom zgrade u Planinskoj ulici.

Razumijem optužbu i nisam kriv, kazao je Sanader nakon što je tužitelj Tonči Petković pročitao USKOK-ovu optužnicu. Krivnju je međutim priznao drugooptuženi Stjepan Fiolić koji je i u istrazi potvrdio da je zgrada prodana po višoj cijeni te da je 17 milijuna kuna odnio Sanaderu.

Krivnju su priznali i predstavnici Fiolićevih tvrtki Mesnice Fiolić te Centra za reprodukciju i stočarstvo, ali ne i trećeoptuženi Mladen Mlinarević. Njegova je tvrtka Inženjerski biro 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego što ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja.

Tadašnji ministar Petar Čobanković priznao je malverzacije i nagodio se s USKOK-om pa ga je sud u ožujku na temelju sporazuma s tužiteljstvom osudio na jednogodišnju zatvorsku kaznu koja je zamijenjena radom za opće dobro.

Sanadera se tereti da je na užem kabinetu pogurao sklapanje spornog posla pa je vlada odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već sutradan. Time je, tvrdi USKOK, državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.

Obrana bivšeg premijera je, nakon čitanja optužnice, iskoristila svoje zakonsko pravo da ne iznosi uvodni govor prije nego što se ispitaju svjedoci tužiteljstva. Fiolićev odvjetnik Ante Madunić kazao je da je njihova obrana u cijelosti istinita. Na njoj se zasniva i optužnica, kazao je Madunić ističući da je to okolnost koju treba imati u vidu prilikom odmjeravanja kazne njegovom branjeniku.

Mlinarevićeva obrana istaknula je da će tijekom postupka dokazati da nije kriv za ono što mu se stavlja na teret. Ističu da tržišna vrijednost sporne zgrade nije ona koja se navodi u optužnici jer je procijenjena neodgovarajućom metodologijom, ali i da se vlasnik najveće konzultantske kuće u Hrvatskoj u inkriminirano vrijeme bavio znatno većim i vrednijim poslovima.

U nastavku suđenja drugooptuženi Fiolić počeo je iznositi svoju obranu prepričavajući kako se uključio u politiku i upoznao sa Sanaderom na čiji je poziv ušao u Hrvatski sabor kao zastupnik HDZ-a.

25. travanj 2024 18:31