Hrvatska
StoryEditor

Sanader ponovo pred sudom

26. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader će na suđenje pred zagrebačkim Županijskim sudom biti doveden iz zatvora u Remetincu gdje je odveden u utorak nakon presude u slučajevima Hypo i Ina - MOL.

Za razliku od objave presude na koju je došao taksijem iz obiteljske kuće u elitnoj Kozarčevoj ulici, u ponedjeljak će na ročište u slučaju Fimi media biti dovezen policijskim kombijem iz zatvora u Remetincu  u pratnji pravosudne policije.

Utorak 20. studenoga, kada je kažnjen s deset godina zatvora zbog primanja provizije od austrijske Hypo banke te mita od mađarskog MOL-a kojemu je zauzvrat prepustio upravljačka prava u Ini, Sanaderu je bio posljednji dan slobode od 16. prosinca prošle godine. Tada je nakon pet mjeseci izašao iz istražnog zatvora kamo je smješten 18. srpnja 2011. kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj.

Povratkom u zatvor, po sili zakona nakon nepravomoćne desetogodišnje presude, Sanader u Remetincu više nema isti status, jer je prvi put ondje bio pritvoren dok sada izdržava kaznu. To podrazumijeva drukčiji zatvorski tretman, ali i ćeliju, tim više što je prvi boravak boravak u Remetincu proveo na ženskom odjelu gdje su umjesto ‘čučavaca‘, na koje nije mogao zbog bolova u nozi, klasični ‘sjedeći‘ toaleti.

Uz uvjete u zatvoru Sanaderu će se promijeniti i tretman u sudnici. Osim što će pred sudsko vijeće od ponedjeljka biti doveden svezan, u velikoj će vijećnici sjediti između dva pravosudna policajca, a ne kao dosad uz suoptuženika u slučaju Fimi media i nekadašnjeg glasnogovornika Ratka Mačeka.

17. travanj 2024 00:07