Hrvatska
StoryEditor

Santini: Progresivno oporezivanje bogatih nema smisla

16. Travanj 2015.

Teorija Thomasa Pikettya o progresnom oporezivanju imovine socijalni je promašaj i ekonomska šteta - izjavio je ekonomist i profesor Guste Santini na tribini na temu ’(ne)oporezivati bogatstvo’ održanoj danas u prostorima obrazovnog centra Rifin u Zagrebu.

- U ekonomski uništenoj Hrvatskoj, gdje vladaju kaos i neimaština, takve metode nemaju nikakvog smisla. Ovdje manjka radnih mjesta, a kako će se ona stvoriti ako bi se dogodilo ovakvo oporezivanje? - pita se Santini, te dodaje kako Piketty nije nikakav ljevičar ili socijalno osjetljiva ličnost, kako ga mediji vole nazivati, već puki neoliberal.

Santini smatra i da bi takvo oporezivanje samo naškodilo onima koji su pametno štedjeli.

– U Americi najsnažnije tvrtke, zahvaljujući skupim odvjetnicima, uvijek nađu rupe u zakonu. Porezi uvijek najviše naškode onim manjim. Sam Warren Buffett je rekao kako plaća manje poreza od svoje sekretarice - pojašnjava Santini.

Stanje u zemlji ocjenjuje katastrofalnim, vanjski dug procjenjuje na 65 milijardi eura, a ne 45 kako se službeno tvrdi, a vladavinu Borislava Škegre vidi kao rak ranu hrvatske ekonomije. Profesor jedini put prema izlazu iz krize vidi u nacionalnoj štednji, kao i povratku štovanja kulta obitelji, koja je, po Santiniju, glavni neprijatelj okrutnog neoliberalizma.

 – Zalažem se za zaštitu kapitala. Oni koji štuju Pikettyev nauk, valjda bi htjeli grijehove privatizacije riješiti većim oporezivanjem. To je neizvedivo - zaključuje Santini.

 

26. travanj 2024 09:27