Hrvatska
StoryEditor

Santini: Vlada treba shvatiti da ulaganje u znanost nije šminkanje

23. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Ekonomski analitičar i glavni urednik magazina Ekonomija Guste Santini u uvodu u 20. znastveni skup rekao je da su ovu temu izabrali zbog dva razloga - ulaska Hrvatske u Europsku uniju i predviđanja kretanja hrvatskog gospodarstva. Posebno se osvrnuo na problem sa znanosti u Hrvatskoj.

- Vlada mora shvatiti da ulaganje u znanost nije šminkanje i nešto što se mora, već to treba biti korisno. Da smo pravovremeno ulagali u znanost imali bi spremne scenarije za izlazak iz krize, a ne ovako tonuli u nju – rekao je u uvodu Santini.

U novom izdanju Ekonomije nalaze se radovi vrhunskih ekonomskih stručnjaka koji iz različitih kuteva gledaju što se može napraviti da bi se poboljšala gospodarska situacija.

U uvodu Marjana Ivanov sa Ekonomskog fakulteta podsjetila je da je hrvatski BDP u razdoblju od 2009. do 2013. godine pao za 11,4 posto što nas vraća na situaciju iz 1989. godine, a to podupire i tezu Mladena Vedriša o tome da su dva destljeća za hrvatsko gospodarstvo izgubljena. Također u pet godina izgubljeno je preko 217 tisuća radnih mjesta što je veliki udarac za gospodarstvo.

Dubravko Radošević s Ekonomskog instituta Zagreb istaknuo je da su fiskalni rezovi samo dodatno produbili krizu, te da za svaki postotni bod manji proračun znači i pad BDP od 1,4 posto. Dodao je kako je pravi spasitelj Mario Draghi i mehanizmi koja Europska centralna banka ima kako bi spriječila urušavanje bankarskog sustava. Skupu se obratio i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je rekao da Vlada ne smije povećavati poreznu presiju na građanstvo, već mora pronaći drugi način kako da oporavi proračun i oporavi gospodarstvo.

24. travanj 2024 19:40