Hrvatska
StoryEditor

Saša Cvetojević predstavio Teslin plan gradnje superbrzih punionica baterija

31. Prosinac 2014.

Uz brojne lokalne stranačke čelnike i simpatizere, predsjednika Ivu Josipovića, koji je danas u Karlovac stigao redovitom linijom HŽ-a, na željezničkom kolodvoru dočekao je i Saša Cvetojević, suosnivač Zagrebačkog poduzetničkog inkubatora i zastupnik američkog proizvođača električnih automobila Tesla Motors, kako bi predsjedniku i javnosti predstavio namjeru Tesla Motorsa da u Hrvatskoj izgradi pet superbrzih punionica baterija za električna vozila.

Taj se Cvetojevićev potez nadovezao na predsjednikovo korištenje željeznice kao zapostavljenog, ali, kako je Josipović kazao, ekološki najprihvatljivijeg načina javnog prijevoza koji zato i on podržava, te da u skladu s time podržava i razvoj tehnologije automobila na električni pogona. Prema Cvetojevićevoj najavi, Tesla Motors bi u izgradnju prvih pet superbrzin punionica baterija uložio 1,25 milijuna eura, a zbog izuzetnog tranzitnog prometnog položaja, jedna bi od tih točaka najvjerojatnije bila u Karlovcu, dok se za ostale četiri još razmatraju lokacije i potencijali. Cvetojević je, predstavljajući predsjedniku model automobila Tesla, kojim je osobno došao u Karlovac, kazao da ovaj njegov potez nema veze s aktualnom predsjedničkom izbornom kampanjom, već je ona čisti poslovni potez, vezan za funkciju, a ne za konkretnu osobu na tom položaju.

- Ja nemam problem s time tko je predsjednik, mene kampanja ne zanima. Pismo iz Tesle je došlo da se obavijesti predsjednik o namjerama tvornice, i ja to sada činim, jer mi u biznisu nemamo vremena čekati 20dana da kampanja prođe, rekao je Cvetojević,  podsjetivši da su predstavnici Tesla Motorsa već bili u Hrvatskoj i to baš na poziv predsjednika Josipovića.Predsjednik Josipović kazao je da mu je drago da su u Tesla Motorsu prepoznali njegovu ulogu u promoviranju čistih tehnologija, i pozivanje investitora da dođu, pa nije propustio naglasiti da će tako biti i u drugom njegovom mandatu.

- Ojačat ću još više funkciju gospodarske diplomacije, i učinit ću da kompanija „Tesla Motors“ i druge moćne kompanije dođu u Hrvatsku. Kada govorimo o investicijama gleda se samo na inozemstvo, a imamo i mi ovdje u Hrvatskoj potencijala za razvoj poduzetništva i jedna od važnih zadaća, oniliko koliko je u kompetenciji predsjednika, je zagovaranje domaćih investitora, rekao je Josipović. Predsjednik je kazao i da mu je upravo Cvetojević prenio poruku da je „guru eletkričnih automobila i čistih tehnologija Elon Musk voljan doći u Hrvatsku  investirati, pa se nadam da će dogodine biti gost Hrvatske i uložiti nešto u čiste tehnologije”.

Na Josipovićevu izjavu da je velikan Nikola Tesla dio svog života kao gimnazijalac proveo u Karlovcu, Saša Cvetojević nadovezao se žalosnom konstatacijom da se za razliku od Amerikanaca, u Hrvatskoj premalo radi na brendiranju takvih imena koja su kao Nikola Tesla zadužila čovječanstvo, te da Hrvatska ne bi smjela propustiti vlak uspostave nužne infrastrukture punionica baterija za električne automobile, čije vrijeme je već započelo.

Karlovačkoj prezentaciji jednog od modela iz Tesline game prisustvovala je i predsjednica OraH-a Mirela Holy, koja jej kazala da održivi razvoj otvara zelena radna mjesta, te dodala da je došla podržati Josipovića „zbog njegovog programa, koji je potpuno usklađen s programom OraH-a“. Zahvaljujući Mireli Holy na posjetu i podršci, Cvetojević je kazao da se , te se i nada, ako jednog dana Mirela Holy u nekom ministarstvu bude u prilici da razmišlja nabavci vozila, država više neće nabavljati gutače fosilnih goriva, nego električne automobile, koji su već sada modelima kao što je Tesla svojim performansama ušli i u krug prestižnih brendova kao što su Mercedes, BMW, AUDI i drugi.

26. travanj 2024 19:31