Hrvatska
StoryEditor

Sastanak oko štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci

27. Kolovoz 2012.

Hrvatski i slovenski financijski stručnjaci Zdravko Rogić i France Arhar sutra će sastankom u Otočcu ob Krki započeti razgovore o mogućim rješenjima dugogodišnjeg problema u vezi sa štednjom kod bivše Glavne filijale Ljubljanske banke u Zagrebu, najavilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

U skladu s mandatima koje su stručnjaci dobili od svojih vlada, fokus razgovora, kako se navodi, bit će na tzv. prenesenoj štednji. Slovenska i hrvatska vlada u srpnju su imenovale po jednog financijskog stručnjaka koji će se baviti sporom oko potraživanja hrvatskih štediša Ljubljanske banke te moguće rješenje ponuditi dvjema vladama. Slovenski ministar Karl Erjavec je krajem srpnja izjavio da je rješenje pitanja Ljubljanske banke preduvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma u slovenskom parlamentu. Erjavec je nedavno ponovio da Ljubljana i dalje inzistira na tezi da su potraživanja hrvatskih štediša prema Ljubljanskoj banci iz vremena bivše SFRJ sukcesijsko pitanje i da bi hrvatska vlada trebala povući punomoć kojom je podržala Zagrebačku banku i Privrednu banku Zagreb u njihovim tužbama protiv Ljubljanske banke za dio štednje u Ljubljanskoj banci koji je prenesen u hrvatski javni dug.

Hrvatska pak drži da ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om i to pitanje nisu ni na koji način povezani jer je postupak ratifikacije u parlamentima europskih država povezan s udovoljavanjem europskih kriterija, a ne s Ljubljanskomn bankom. Ponovila je to u prošotjednom razgovoru za Hinu i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.- Za naše odnose bilo bi korisno i pozitivno da slovenska vlada što prije pošalje prijedlog ratifikacije u parlament - ocijenila je, ističući da se pitanje Ljubljanske banke ne može vezati uz pitanje ratifikacije pristupnog ugovora. Problem Ljubljanske banke treba riješiti i mi smo spremni o tome razgovarati, a složili smo se da se tim pitanjem pozabave imenovani financijski stručnjaci - dodala je.

05. svibanj 2024 05:40