Hrvatska
StoryEditor

Saucha na ispitivanju u Uskoku

10. Veljača 2017.

Tomislav Saucha, saborski zastupnik SDP-a i bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića, doveden je u petak desetak minuta prije 16 sati u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici gdje će biti ispitan u svojstvu osumnjičenika.

U pratnji uniformiranog policajca Saucha je u sjedište Uskoka doveden službenim ‘civilnim‘ automobilom iz policijskih prostorija na zagrebačkom Sjenjaku gdje je ranije predan pritvorskom nadzorniku.

Nakon ispitivanja Uskok će protiv Sauche najvjerojatnije pokrenuti istragu, a zatraže li da mu se odredi istražni zatvor o tome će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Ravnateljstvo policije je oko 14 sati, na upit o Sauchinu uhićenju, potvrdilo tek da je "uhićena jedna osoba" i predana pritvorskom nadzorniku.

>>>‘Bijesni’ Milanović: Politički i moralno sam odgovoran, pravno ne

Prema neslužbenim informacijama Saucha je, u dogovoru s policijom, uhićen ispred ureda svoje odvjetnice Aleksandre Horvat. Za televiziju N1 izjavila je da se njen branjenik ne osjeća krivim.

Prije uhićenja Sauchi je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Milanovića. Iz zahtjeva za skidanjem imuniteta proizlazi da Sauchu terete da je na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura. Nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016.

Sumnjive isplate dnevnica u uredu bivšeg premijera otkrila je Državna revizija, a Saucha te tadašnji Milanovićevi savjetnici Neven Budak i Slavko Goldstein saslušani su u ponedjeljak u Državnom odvjetništvu. Saucha je nakon objave nalaza revizije ustvrdio da je riječ o podmetanju te da će zatražiti grafološko vještačenje. Nakon saslušanja izjavio je novinarima da ostaje pri izjavama koje je dao ranije, dok su Budak i Goldstein ostali pri tvrdnjama da nisu bili na tim putovanjima niti su primali novac.

16. travanj 2024 11:17