Hrvatska
StoryEditor

Savjet potrošačima: Detaljno usporedite tarife novih energetskih kompanija

19. Lipanj 2013.

Predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Nenad Kurtović potrošačima savjetuje da dobro prouče opće uvjete za opskrbu električnom energijom s kojima ovih dana izlaze neke tvrtke, detaljno pogledaju ugovor i tarifne stavke i naprave usporedbe.

-Pozdravljamo ulazak konkurencije, očekujemo da i HEP reagira, ali očekujemo i da Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) posloži stvari kako treba, jer ona je oslonac nama potrošačima- kazao je Kurtović u telefonskoj izjavi za Hinu.

Po njegovoj ocjeni, tvrtke koje su ovih dana predstavile svoju ponudu za kućanstva i malo poduzetništvo (GEN-I i RWE Energija) dobro su marketinški odradile predstavljanje svojih ponuda, dok je realno njihova ponuda skromnija.

-Kada prođe razdoblje poklanjanja i bonusa doći će se do stvarnih veličina, jer bonusa i poklanjanja nema u 2014. i dalje- rekao je Kurtović.

Na temelju ponuda koje su objavile dvije tvrtke, Kurtović kaže kako njihove kalkulacije pokazuju da bi njihove cijene maksimalno, nakon razdoblja popusta i bonusa, bile niže u odnosu na HEP-ove za oko 7 posto.

Kurtović kaže kako će HERA-i predložiti da napravi usporedbe i objavi ih na svojim internet stranicama za tipska kućanstva, primjerice za ona koja troše oko 1.500 kilovatsati (kWh) godišnje, koji troše oko 3.000 i onima koji troše oko 7.500 kWh kako bi se vidjela usporedba koliko bi se kod koga platilo.

U Savezu smatraju i da treba doraditi propise na tom području te da i pravilnikom o promjeni opskrbljivača treba u potpunosti regulirati to područje.

Lako je mijenjati opskrbljivača, kaže Kurtović upozoravajući i na probleme, primjerice vezano kod nekih objekata uz vlasništvo, koje treba riješiti.

Svi ugovori o priključku na mrežu su s HEP-Operatorom distribucijskog sustava (HEP-ODS) koje je i vlasnik brojila, a opskrbljivači ih samo očitavaju. Tako će račun o mrežarinama i dalje fakturirati HEP-ODS, a slobodno izabrani opskrbljivač će kupcima ispostavljati račun za potrošenu električnu energiju, objašnjava Kurtović.

Dodaje i da kod brojila treba raščistiti niz stvari, primjerice da li će i kako podstanari koji plaćaju potrošenu električnu energiju moći mijenjati opskrbljivača, ili što s osobama koje naslijede stan od bliske rodbine da li će i kako moći mijenjati opskrbljivača.

Tržište električne energije u Hrvatskoj je liberalizirano 2008. godine, a po podacima HERA-e, HEP je od početka liberalizacije izgubio relativno malo kupaca električne energije.

U 2012. godini opskrbljivači izvan HEP grupe pokrivali su oko 3 posto prodaje električne energije kupcima iz kategorije poduzetništvo (kućanstva isključena), odnosno oko 1,4 posto prodaje električne energije svim kupcima. Osim toga, opskrbljivači izvan HEP grupe opskrbljivali su električnom energijom 657 kućanstava, navode iz HERA-e.

Po njihovim podacima, u prošloj je godini bilo stvarno aktivno pet opskrbljivača izvan HEP grupe.

Neki opskrbljivači su posjedovali dozvolu ali se nisu aktivirali, napominju iz HERA-e koja je do sada izdala dozvolu za 13 tvrtki, od kojih njih 10 imaju s HROTE-om sklopljen sporazum o reguliranju međusobnih odnosa na tržištu električne energije te mogu nastupati na tom tržištu u Hrvatskoj. Među tim tvrtkama je i HEP-ODS koji je, napominju iz HERA-e, opskrbljivač tarifnih kupaca (kupaca u okviru univerzalne usluge), pa je tako trenutno njih devet koji imaju pravo nastupa na tržištu, ali ih je sedam stvarno aktivno.

16. travanj 2024 05:55