Hrvatska
StoryEditor

Savjeti za sigurnost u prometu

05. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Prošlog vikenda je, pomicanjem kazaljki jedan sat unaprijed, započelo ljetno računanje vremena. Osim praktičnih prednosti duljeg danjeg svjetla treba pripaziti i na drugačije uvjete u prometu, savjetuju iz Oryxa.

Vozači bi trebali smanjiti brzinu tijekom večernjih sati teže kada su pješaci i ostala vozila teže uočljivi, koristiti polarizirane naočale koje umanjuju refleksije, pripaziti na mogućnost umora zbog ‘izgubljenog‘ sata sna, održavati stakla i retrovizore čistima kako sunce ne bi stvaralo neželjene odbljeske te piti dovoljno tekućine koja je bitna za održavanje hidracije tijela i opće kondicije vozača.

Pješaci bi trebali paziti ukoliko hodaju po cesti, pogotovo u sumrak ili noću, da imaju jasno uočljivu odjeću, da provjeravaju uvjete u okolini te da prelaze cestu na označenim pješačkim prijelazima.

Prema statistikama gotovo 80 posto prometnih nesreća se događa za vedrog vremena, a ‘najaktivniji‘ je period upravo između 14 i 16 sati. Ovi statistički podaci još su jedan argument za ozbiljno shvaćanje sigurnosti u prometu, čak i pri takozvanim idealnim uvjetima.

23. travanj 2024 23:05